Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Odd oil smoke??


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Crawler 65

Crawler 65

    New User

  • Members
  • PipPip
  • 10 posts
  • City? Try the forest!

Posted 25 November 2009 - 05:02 PM

OK, '85 EA82 carb. with 280,000 on it. This has happened twice now in the span of 2 months. I am going down the road, everything is looking fine on the gauges, and then out of no where it will start to blow oil smoke out the exhaust pipe. Enough smoke that I thought I might have blown a head gasket. The smoke persists for about 1/2 mile (through gear changes and such) and then just as quick, it stops completely. No change in the way the car runs at all, before during or after, no change in the gauges:confused::confused:
Any ideas on what it could be?

#2 hardtail_pride

hardtail_pride

    Eat, Live, Breath Subaru

  • Members
  • 280 posts
  • Orem

Posted 25 November 2009 - 06:15 PM

If its during cornering, there is some hose routing that was updated on the emissions equipment. I did the fix on my loyale, if it is during cornering, maybe someone else can point you in the right direction.

#3 Crawler 65

Crawler 65

    New User

  • Members
  • PipPip
  • 10 posts
  • City? Try the forest!

Posted 30 November 2009 - 10:12 AM

OK, it has happened 3 times now, and it is a possibility that it is some what engine temp dependant. Not sure on that yet, but the engine has not been up to normal running temp. yet 2 out of the 3 times. It would seem for certain that in only happens within the 1st 5-10min. of the engine being started.
The cornering thing I will have to pay attention to and see if that is having any effect. Thanks for the tip.

Edited by Crawler 65, 30 November 2009 - 10:14 AM.


#4 pwjm

pwjm

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 51 posts
  • Kelowna B.C. Canada

Posted 30 November 2009 - 04:34 PM

what color smoke?

It might just be condensation in the exhaust, sometimes you'd be surprised how much can come out once it starts getting warm.

If its not condensation I think I've had the same thing happen on my EA81. I was just leaving the movies and let the choke rev the motor up to warm it up and suddenly a cloud of white smoke passes by me... I idled it down immediately and assumed the freshly installed headgasket was a failure, but to my suprise there was no more smoke. Even when revving it, still no smoke... just for that couple of seconds did it smoke and then nothing. And nothing since.

I chalked it up to condensation and old coolant that dripped in the exhaust from the HG job.

If its not that, it must be an emissions thing... I don't think HG's open up and seal themselves randomly like that.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users