Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

my 1st subie! I have q's!


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 nutt7

nutt7

    certified hoser!

  • Members
  • 241 posts
  • Tempe

Posted 04 February 2004 - 07:11 PM

I have an 86 turbo 4wd wagon 5spd...here goes...
1. my trip meter in the digital dash resets everytime the car is turned off...anyone know why?
2. my headlights/park lights dont work when the ignition is off...is this normal?
3. my trip computer display is hardly visible...day or night. any ideas?
4. there is a ticking on the passenger side of the engine...i hear this is common...its relatively loud and annoying! what is it?
5. is there any lockers or lsd on the factory 4wd?
6. i have an autometer water temp guage...where is the sender? (i hear there is 2. 1 for the guage and 1 for the ecu) i need the one for the guage.
7. where is a good place to tap for an oil cooler?
8. how fast/strong/reliable can these engines be? i will probably keep the stock turbo and eventually after IC and OC, up the compression and run 12-14psi. any hp/torque #s or 1/4 mi times would help...
I tried to search the forum, but I couldnt find the info I needed plus i wanted to meet other subie owners! thanks

#2 calebz

calebz

    Andys Coupe killed my cat

  • Administrator
  • 7,547 posts
  • Tacoma

Posted 04 February 2004 - 07:18 PM

1. Dunno
2. Its supposed to be that way
3. normal.. sounds like the light bulbs are out
4. normal. search for 'lifter tick' or 'ticking
5. Locker-no. LSD-yes.. search for "LSD"
Heres a good LSD thread
http://www.ultimates...2&highlight=LSD
6. sender is on the goose neck for the T-stat. Left side, right next to where you put oil in it.
7. Dunno
8. Higher compression + 12-14 PSI = BOOM! .. I wouldn't do it, but since its not mine... go ahead :)

#3 bushbasher

bushbasher

    exhaust fume addict

  • Members
  • 1,707 posts
  • Sooke B.C. Canada

Posted 04 February 2004 - 07:35 PM

The trip computer display is similiar to the dash clock of a standard gl I think, but I can't quite remember. Anyway the solders crack on the circuit board behind the display. If you resolder the connections it should work again. however sometimes resistors/capacitors burn out and you'd have to replace them or find another trip computer. I had the same problem with the dash clock and fixed it this way. There is a writeup somewhere out there.

0h and stock hp is 115 at around 5000, tq is 134 at around 3000rpm. Estimations are that with a boost controller ic and exhaust work including downpipe, around 150 or more hp is possible with the stock engine internals and computer.

As far as the lsd goes, your car probably doesn't have it, as it only came in wagons during '89 or so. RX's have lsds however, and you can snag one of those and bolt it in place of your old rear diff. LSDs have a 3.7 final ratio. Your car is likely a 3.7 but I would check. If it is a 3.9 then you will have to convert the lsd to 3.9. Theres a writeup in the USRM for that.

#4 MilesFox

MilesFox

    Catch this Fox!

  • Members
  • 10,351 posts
  • Madison/Milwaukee, WI

Posted 05 February 2004 - 06:57 PM

Originally posted by nutt7
I have an 86 turbo 4wd wagon 5spd...here goes...
1. my trip meter in the digital dash resets everytime the car is turned off...anyone know why?
>>i would think it had to do with the trip computer, maybe a constant memory wire? like the one on the radio

2. my headlights/park lights dont work when the ignition is off...is this normal?
>>the lights are inoperable with the key off, so you wont ever have to worry about draining the battery when you park. there is a switch on the top od the steering column that will let you use the parking lights with thekey off. dont leave it on and forget!!

3. my trip computer display is hardly visible...day or night. any ideas?>>the clock/trip display grounds by direct contact. it just pops out, use the same stuff(dielectric grease?) for that, like on some ign modules(GM, FORD)

4. there is a ticking on the passenger side of the engine...i hear this is common...its relatively loud and annoying! what is it?
>>the noise is fairly common. it can be a sign of a bad oil pump seal, consider replacement of the seal for good measure. but if you fix that and the noise is still there, suspect the lifter itself. but a noisy lifter is more an annoyance than a mechanical issue to worry about(if the oil pump checks out ok

5. is there any lockers or lsd on the factory 4wd?
>>since yours is turbo, it has a 3.7 final gear. LSD came as options in some models, standard in 87 and up RX, and 89 GL-10 turbo. all are 3.7 except for turbo legacy and xt6(if equipped)

6. i have an autometer water temp guage...where is the sender?
(i hear there is 2. 1 for the guage and 1 for the ecu) i need the one for the guage.
>>the guage is on the lower half of the thermostat housing, the ecu one is on the back of the intake by the turbo

7. where is a good place to tap for an oil cooler?
I would say have it come off the turbo oil return line(the rubber hose that dumps from the turbo to the head, in back) and have it drain into a tap made into the oil pan. there are aftermarket kits that will fit on the oil filter mount

8. how fast/strong/reliable can these engines be? i will probably keep the stock turbo and eventually after IC and OC, up the compression and run 12-14psi. any hp/torque #s or 1/4 mi times would help...
I tried to search the forum, but I couldnt find the info I needed plus i wanted to meet other subie owners! thanks
>>alld ay long to 7000 rpms is fine on the bottom end. you can swap in a cerb bottom end for slightly more compression, without compromising knock and ping(stiock setup)



#5 Karl

Karl

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 47 posts
  • Seattle, Washington

Posted 05 February 2004 - 07:27 PM

I too had the 'subaru tappet' when I first got Kate. I was hoping it was the oil pump seal as well, but upon closer inspection of the pump itself, there was clearly some wear there. Subtle, but there. I'd definitely recommend checking the pump itself for wear...
my zwei pfennig,
-Dok

#6 WJM

WJM

    SUBARU

  • Members
  • 7,828 posts

Posted 05 February 2004 - 08:50 PM

Ok, here goes my answers....

1. That I dont know, mine does it sometimes.
2. This is normal. on 85/86 subarus, the park lights are on the headlight switch, push down and rotate counterclock wise. Miles is right with that he said, but that only applies for 87+ subaurs.
3. You must have your lights on all the time, in this case, the headlight switch again. The first knob twists, that adjusts the brightness of the dash and such.
4. That ticking is the hydraulic valve lash adjusters. Replacing oil seals, or regualarly changing you oil will cure the noise.
5. Lockers, no. LSD yes. Options on any 4wd subaru. Standard on RX and the 1989 GL-10 turbo Full Time 4WD wagons (sedans too?)
6. T-stat housing. There is a sender there. Simply plug hook the connector there. My VOD says 200 deg F when in actuality the car is at 180.
7. DO NOT DO THAT. Sorry Miles, you are wrong here. I have oil cooler adapters avalible. See this thread: http://usmb.ultimate... cooler adapter
8. Reliable, yes. As long as you use proper cooling and oiling items. See this thread: http://usmb.ultimate...formance thread

Also, i posted about 141 est crank HP with my setup. 99.6 or so at the wheels. A stock RX running 10 psi posted 83 or so, 118 crank.

#7 Subi81

Subi81

    1000+ Super USER!

  • Members
  • 1,006 posts
  • Ventura, Ca

Posted 05 February 2004 - 09:00 PM

1. Mine does it too, something with the dash, the digital one are known to be a little problematic
2.Normal, on my 86 you can turn on the clearance lights with the car off by pushing in the headlight switch and turning to the left
3.Mine was dim too, got some new lightbulbs for it and good as new.
4. common, lash adjusters, as long as they don't tick to long.
5.I got my lsd out of an RX just check the ratios to make sure, 3.70 is the most common but I have heard that there are 3.9s somewhere
6.blah
7.blah
8. I think pretty stong, 12-14 psi seems like a lot of boost to me, just rember that you are driving a wagon. just kidding.

Enjoy the bliss that is subaru

#8 nutt7

nutt7

    certified hoser!

  • Members
  • 241 posts
  • Tempe

Posted 05 February 2004 - 10:36 PM

thanks for all the help! i will apply the wisdom and let you all know if there is any success!




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users