Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Timing belt problem, need help ASAP!!!


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 CJK440

CJK440

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 posts
  • Connecticut

Posted 27 February 2004 - 12:51 PM

OK guys, I'm right in the middle of changing my timing belt on my 96 Legacy GT, 2.5 DOHC.

I'm chaning it just as a precaution and the engine ran fine before.

I have lined up the crank pulley timing mark to the 0 degree indicator on the belt cover to get to TDC and gotten everything off to look at the belt & sprockets.

What I found was none of the sprocket marks lined up.

So I turned the engine over until all the marks did line up and then checked to see where the notch on the crank pulley fell. It was positioned 90 degrees clockwise from the 0 degree mark.

When I take the pulley off the crank sprocket is positioned so the two holes are on each side of the center line and the keyway is pretty much pointing straight down.

As far as I can tell the crank pulley mark is incorrect, maybe not right for the car or just mismarked. The mark is only 2 little "dings" and not a nice machined mark.

I'm thinking the best thing to do is to disregard the crank pulley marks (maybe remark it) and replace the belt using the sprocket notches.

Is this correct?????

#2 99obw

99obw

    this space for rent

  • Members
  • 1,595 posts
  • Ithaca area

Posted 27 February 2004 - 01:28 PM

IIRC, the haynes manual instructs you to first line up the mark on the crank pulley with the timing mark on the timing cover with cylinder #1 at TDC. It then tells you to remove the timing covers, then turn the engine clockwise until the little mark on the crank sprocket lines up with the mark on the oil pump. At that point the cam sprockets should line up, but they won't line up exactly. Once the crank pulley is off you should use the marks on the sprockets for proper alignment.

#3 ferret

ferret

    Subaru Nut

  • Members
  • 666 posts
  • Northern NJ

Posted 27 February 2004 - 01:35 PM

Check out the Endwrench pdf file...
http://www.endwrench...tReplaceF00.pdf

#4 CJK440

CJK440

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 posts
  • Connecticut

Posted 27 February 2004 - 01:49 PM

Nice link.

From what I see now the marks on the timing belt sprockets aren't supposed to line up at TDC. Since the manual was asking me to line that up first I was under the impression that everything would be lined up.

Not the case I guess.

Looks like I'm doing it right.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users