Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Where is the Stop Light Checker located???


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 ajp

ajp

    New User

  • Members
  • PipPipPip
  • 33 posts
  • boulder

Posted 06 April 2011 - 06:58 PM

I am new, so if this post can be in a better place, please let me know.


84 GL wagon, 1800. right rear stoplight keeps going out on me. Every time I try and troubleshoot, it works again (one of these days). So the deal is dash light comes on to tell me it isn't working when I press the brakes. Being that it is one sided, and that the dash light warning comes on, I am thinking (according to schematic) that the problem lies between the lamp and the stop light checker. does this sound about right?

Does anyone know where this thing is located? e.g. - is it buried in the dash, or somewhere in the rear panel? yes I've changed the bulb, and it worked for a few hours and then goes on and off randomly. So I am the lucky one that gets to poke holes in the wire all the way home. wee wee wee. Knowing the location of this checker deal might make my job easier. thanks

#2 GeneralDisorder

GeneralDisorder

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 20,281 posts
  • Portland

Posted 06 April 2011 - 10:43 PM

Should be behind the passenger side rear access panel in the trunk area.... it's a cylinder looking deal. I would make sure the problem isn't in the bulb socket - otherwise it's probably wireing as you surmise. Here's the crappy part though - it's not limited to the circuit between the bulb checker module and the bulb.... the bulb check circuit will tell you the bulb is out if there is a break anywhere in the circuit for that side of the car. They probably share a power lead though so it's probably near there or close.... if the car has a trailer hitch I would start with any wireing associated with that.

GD

Edited by GeneralDisorder, 06 April 2011 - 10:45 PM.


#3 ruparts

ruparts

    Subaru Nut

  • Members
  • 563 posts
  • hooper, co

Posted 07 April 2011 - 12:27 AM

hi,
this sounds weird but the same issue happened to my 84 wagon, long to short the bulb was at fault . the filament burned and created an open no work, but if you hit the brake and it bounced just right it would weld itself back together , and work for a while , then would fail yet again ,, drove me nuts . finally after this happened many times the filament had done this so much that it visually looked very different and faulty even though it still worked most of the time. just one of the really weird things that happened to me.

#4 ajp

ajp

    New User

  • Members
  • PipPipPip
  • 33 posts
  • boulder

Posted 08 April 2011 - 12:45 AM

The socket tested good, although the old light's 2 connectors on the bottom of the bulb were a little dented in. there is a trailer light and its spliced in with one of those snap on connectors that pinch through the wires, I don't know why subaru would use those. I checked that spice and it seemed to be fine. it goes to a square black flat boxlike piece of plastic before heading out under the car.

I will try and find the checker tomorrow and report back. thanks for the suggestions.

#5 pksjeep

pksjeep

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 56 posts
  • Spokane

Posted 08 April 2011 - 11:22 PM

I have an 86 Brat and the same thing happened to me but on the left rear side. I noticed it usually happened in the winter when there was moisture in the air. I cleaned the wire connectors and put some dielectric grease in them and around the bulb base. This seamed to cure my problem. Make sure you feel a little pressure from, the spring pushing the connector up against the bottom of the bulb, there may be something going on there. I don't remember if there was a ground wire near by but make sure it has a good connection there also.

Hope you figure out the problem
Paul

#6 ajp

ajp

    New User

  • Members
  • PipPipPip
  • 33 posts
  • boulder

Posted 16 April 2011 - 02:32 PM

well... the next easy fix:

the next time it started not working, I tried to trouble shoot and discovered that the other side's light was not working. So, I replaced that bulb and it seems to be working for a few days in a row. wild how 2 bulbs need to be replaced just days apart. thanks again for all your suggestions. I will let you know if I encounter any weirdness and fix it.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users