Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

95 Impreza L - No cranking


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 sabreofsd

sabreofsd

    New User

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Springfield

Posted 20 August 2011 - 02:17 PM

Hey Folks,
So after coming back from being away on a business trip, my 95 Impreza L will not turn over. Things I have tried/checked:
Checked all fuses
Jumpered the clutch switch
There is 12V getting to the starter

I've done a ton of searching, so I've come to think it's one of two things:
The ignition/main relay - I'll replace it with either this cool hack or this replacement.
The starter solenoid - I'll get the rebuild kit.

BTW, where is the Ignition/main relay? I see three relays above the fuse box in the driver foot well, but nothing that looks like what I have seen in other posts. Anything else I should check?

Thanks!

#2 ShawnW

ShawnW

    Subaru Master Technician

  • Administrator
  • 12,941 posts
  • Denver, Colorado

Posted 20 August 2011 - 07:22 PM

Does it click when you try the start position?

I would bet you need a battery or terminal on the positive is corroded.

#3 lmdew

lmdew

    _______

  • Members
  • 3,057 posts
  • Colorado Springs

Posted 20 August 2011 - 09:43 PM

Your miltimeter will lie to you unless you are checking the circuit under load. I bet if you put your meter back on the starter positive terminal and then have someone try to start it the voltage will drop like a rock.

If there is no drop at all, the contact is not closing in the starter.

Check out some of the training at www.brighterideas.com

#4 sabreofsd

sabreofsd

    New User

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Springfield

Posted 21 August 2011 - 01:24 PM

A couple more details:
There is a relay click when I turn the key to start, but the starter is definitely not moving.
I tried to reaplce to the battery (just in case... it was old anyway) and nothing has changed.
When I tested the voltage going to the starter, it was under load (while I was trying to turn it over).

#5 Olnick

Olnick

    Ol' Subaru Guy

  • Members
  • 2,650 posts
  • Honolulu HI

Posted 21 August 2011 - 01:31 PM

Do you hear the starter's solenoid click when you turn the key?

#6 lmdew

lmdew

    _______

  • Members
  • 3,057 posts
  • Colorado Springs

Posted 21 August 2011 - 05:02 PM

If the voltage was the same before and during your start attemp, the starter solenoid did not close (no load) which is why the starter did not turn over the motor.

Either bad contacts or the control circuit, the small clip on wire to the starter is not getting voltage.

#7 sabreofsd

sabreofsd

    New User

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Springfield

Posted 22 August 2011 - 10:10 PM

Do you hear the starter's solenoid click when you turn the key?


Nope, no clicking from the solenoid :(

Imdew: What's the best procedure to check the control circuit? I've tried finding the manual for this car, but every once I download is missing the ignition section :(




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users