Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

87 EA82 GL starting issues


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Moosen

Moosen

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 354 posts
  • Big Sky, MT

Posted 10 May 2012 - 08:51 PM

My EA82 will catch on the very first crank when I turn the key but then die instantly, then I have to keep it cranking over until it will lightly start to catch after about 30 seconds and then it will idle for around 2 seconds then just die again.

Now when I actually do get it to idle, when i step on the gas pedal too much it will just stall out gasp and die. And this is when i just push it in 1/4 of the way. If i floor it from idle it has no hope at all. So basically I have to very lightly touch the gas pedal to get it to rev enough to where i can actually hit the gas.

Now when I pour gas straight into the carb barrel it will catch and start way sooner.

I have tried messing with the idle jets, as well as all the others. and nothing seems to be helping?

Could my distributor be too advanced? or too retard?

Or could my battery just be shot?

Edited by Moosen, 11 May 2012 - 10:52 AM.


#2 Cougar

Cougar

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 6,340 posts
  • Anchorage

Posted 11 May 2012 - 11:39 AM

You don't have a battery problem but it does seem like you have a fuel delivery problem. You might try replacing the fuel filter to see if that helps. If that doesn't help solve the trouble then I suggest you check the fuel pressure to see what that is doing. You may need to replace the fuel pump.

#3 Moosen

Moosen

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 354 posts
  • Big Sky, MT

Posted 11 May 2012 - 07:21 PM

Figured it out I think. The pump delivery screw was loose




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users