Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

97' Outback Power Steering Problem


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 BY Mechanic

BY Mechanic

    New User

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • Johnson City, TN

Posted 05 March 2013 - 03:32 PM

A PS problem just surfaced during my trip from Johnson City, TN to Cleveland, OH. The PS pump started to whine. I found the fluid in the resevoir was low so I filled it. Whine went away but now when I turn the wheels left or right I meet intermittent and inconsistant resistance. If i turn into a right hander it fells like the steering is power assisted then it's not then it is. Could the solution be as simple as replacing the fluid and possibly using a conditioner to unstick a pressure relief valve? or do I have to replace the pump & fluid? If so how do I flush the old fluide from the system?



#2 davebugs

davebugs

    I don't "friend"

  • Members
  • 3,112 posts
  • Pittsburgh suburbs (NE)

Posted 05 March 2013 - 03:41 PM

See where it's leaking.  Often under the reservoir on the PS pump - look at engine underneath it.

 

I've had excellent luch with Lucas Power Steering goo for most of your problems except stopping the leaking Oring under the reservoir.



#3 BY Mechanic

BY Mechanic

    New User

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • Johnson City, TN

Posted 05 March 2013 - 04:53 PM

If I need to replace the high pressure hose and resevoir O ring how do I purge the system of old fluid?



#4 penna22

penna22

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • ellwood city pa

Posted 05 March 2013 - 05:22 PM

Just had same problem .I found the hose was leaking at clamp where it whent into pump never would know it was leaking looked good but was sucking air steering same as you described did not have to bleed or anything  new hose and clamp filled resevoir problem was instantly gone 






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users