Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

86 Brat AC/Heater Fan Issue


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Bratmobile

Bratmobile

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 36 posts
  • Millersville, Md.

Posted 31 May 2013 - 10:58 PM

AC HELP!! 1st post~ Purchased 86 Brat 1 month ago, loving it,  but have a problem that came up a couple days ago~ AC/Heater fan quit working, no speeds work, and no warning signs beforehand. Research thus far showing most likely candidates are the fan relay and and a resistor. Would you agree? Although the location of the relay is unclear ~either under the dash mounted right near the blower motor, or under the hood near the ignition coil (?) Purchased  a new relay, but it doesn't match any of the parts in either of these areas. Attaching a few photos to show where I've been looking. I think the parts store may have given me the wrong relay. Please take a look at the photos and let me know if I'm on track at all (!?)

Much thanks in advance~

Bratmobile

Attached Files



#2 BratRod

BratRod

    USMB is life!

  • Members
  • 490 posts
  • Dallas, Texas

Posted 31 May 2013 - 11:32 PM

You scored the dreamsicle Brat? Nice. Sorry I cant answer your question, my a/c does not work either.



#3 Godsmulligan

Godsmulligan

    USMB is life!

  • Members
  • 166 posts
  • Winlock Wa.

Posted 01 June 2013 - 01:24 AM

It could also be the fan brushes. I had that happen on a wagon of mine Mcguyvered it for over a month because I didn't have 5 bucks to spend on the part. When I finally got the money, I ran to pick one up, only to find they were 15 cents.

 

They are not the funnest to get to.


Edited by Godsmulligan, 01 June 2013 - 03:24 AM.


#4 bratman2

bratman2

    Eat, Live, Breath Subaru

  • Members
  • 425 posts
  • Aurora

Posted 01 June 2013 - 08:19 PM

Resistor fails you should still have 4th speed. Try looking on the right hand passenger kick panel and there is a pigtail for the fan itself. Jump it out to another 12v battery to make sure the fan works. I found my switch had been disconnected under the dash when I was working to try and find an electrical short. Try to trace the hot wire to the switch that runs under the dash on the driver's side. It plugs together and could have become unplugged!!



#5 Bratmobile

Bratmobile

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 36 posts
  • Millersville, Md.

Posted 03 June 2013 - 11:09 AM

No speeds at all on the fan, even high/4th position. I'll try digging in the dash to see what I can find. Hoping the solution is that simple. Might be a pain to get to, but less $ on parts. Thanks for the advice~

Also, from what I understand there is a fan resistor & a fan relay. Is the relay a possible cause? if it is, then do you know the relay location? You can view the photos I took from the 1st post.

Thanks in advance.

 

bratman2....fights crime & still finds time to help work on the Bratmobile~



#6 bratman2

bratman2

    Eat, Live, Breath Subaru

  • Members
  • 425 posts
  • Aurora

Posted 03 June 2013 - 11:42 AM

Wish I could help you on the relay but no, I don't know exactly which one it is! Good luck!



#7 Bratmobile

Bratmobile

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 36 posts
  • Millersville, Md.

Posted 03 June 2013 - 08:51 PM

If I figure it out I'll be sure to post it~no AC in the summer. I'm guessing other Brat owners would like to know as well.I'll keep you posted.

Thanks again.



#8 Godsmulligan

Godsmulligan

    USMB is life!

  • Members
  • 166 posts
  • Winlock Wa.

Posted 03 June 2013 - 09:26 PM

Cool, use the heck out of the out of the t-tops and rear slider in the mean time.



#9 Bratmobile

Bratmobile

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 36 posts
  • Millersville, Md.

Posted 05 July 2013 - 03:25 PM

OK~ So no real progress to speak of for the AC/Blower motor issue. Life's been too busy.

Found a part that might be the relay I need. Here's the link:

 

http://www.davesdisc...witches&mode=PA

 

Any opinions on this? Thanks in advance~

Bratmobile






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users