Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Sputters when A/C is on?


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 crazyman03

crazyman03

    Version 2.2!

  • Members
  • 654 posts
  • Lakewood, CO

Posted 12 June 2013 - 07:22 AM

'95 Impreza - EJ22 Automatic.

 

I've only, at least, noticed it when the A/C is running that the engine will sit there and kinda sputter 2 sometimes 4 or even 5 times while i'm stopped. Its not the usual *kick* up rev to compensate for the A/C nor the *kick* down - I know what that feels like and why. When it does it it'll jossle the car a bit. 

 

I got a bit of video of it doing it and you can see the camera shake a bit when it does it at :07, :21 and :40 seconds. I'll try and get more video of it doing it today.

 

 

it does it like 3 or 4 times right before the engine kicks down from the A/C. 

 

 

 

-Justin


Edited by crazyman03, 12 June 2013 - 07:25 AM.


#2 Rooster2

Rooster2

    Subaru Master

  • Members
  • 3,755 posts
  • Indianapolis

Posted 12 June 2013 - 08:00 AM

How long has it been since the spark plugs and plug wires were changed?? Could this be an engine "miss??"



#3 crazyman03

crazyman03

    Version 2.2!

  • Members
  • 654 posts
  • Lakewood, CO

Posted 12 June 2013 - 10:57 AM

well, plugs were done idk.. a few months ago? i was thinking maybe wires too but it doesnt do this when the A/C is not on though..

 

 

-Justin



#4 chaz345

chaz345

    New User

  • Members
  • PipPipPip
  • 94 posts
  • Portland, OR

Posted 13 June 2013 - 11:02 AM

well, plugs were done idk.. a few months ago? i was thinking maybe wires too but it doesnt do this when the A/C is not on though..

 

 

-Justin

It might be just a slight miss and the added load from the AC makes it more noticeable.



#5 luko

luko

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 121 posts
  • Wayne, NY AKA Upstate NY

Posted 13 June 2013 - 07:40 PM

If your plugs wires are bad and shorting out take a water squirt bottle and while it's running spray a little water on them and if it starts to cut out a little you know your wire is broken and just not shorting out all of the way  



#6 crazyman03

crazyman03

    Version 2.2!

  • Members
  • 654 posts
  • Lakewood, CO

Posted 13 June 2013 - 10:28 PM

If your plugs wires are bad and shorting out take a water squirt bottle and while it's running spray a little water on them and if it starts to cut out a little you know your wire is broken and just not shorting out all of the way  

 

I'll try that tomorrow. 

 

I also noticed in the wintertime I unplug the A/C clutch wire and even with the engine kicking up it'll do it. Even without an actual "load". I unplug the A/C clutch so that way it doesn't run while i'm just running the heat in Defrost/Floor mode. 

 

-Justin






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users