Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Loud clacking noise from head on EA71


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 nobangmycar

nobangmycar

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 82 posts
  • Edendale, New Zealand

Posted 01 July 2013 - 01:48 AM

I have fitted an EA71 that was rebuilt a few years ago to my '78 DL and it has a noise in one head that is becoming embarrassing.  I've set the valve clearances 5 times now, and am confident I have them right at .010" on intake and 0.13" on exhaust or there about.  When I first start the engine it is silent.  After it has run for 30 seconds or so it develops a noise like a lifter that has way too much clearance, you know that real clacky type noise...  Once it reaches operating temp it is so loud it's embarrassing!  It is louder under load and decel, and is worse when hot.  It is quietest when cruising at 100kph in top gear with light throttle.

 

WHAT AM I MISSING HERE?!  I can't work out why it is still noisy!  Any help would be appreciated!

 



#2 nobangmycar

nobangmycar

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 82 posts
  • Edendale, New Zealand

Posted 01 July 2013 - 01:49 AM

Sounds like it is coming from cylinder 3 too by the way...



#3 O.C.D.

O.C.D.

    Subaru Fanatic!

  • Validating
  • 690 posts
  • Colorado Springs

Posted 01 July 2013 - 08:49 AM

Long shot but could it be a valve rod that is bent or wearing wrong?  Maybe not seating properly?


Edited by O.C.D., 01 July 2013 - 08:49 AM.


#4 mikaleda

mikaleda

    1000+ member!

  • Members
  • 1,329 posts
  • priest lake, Idaho

Posted 01 July 2013 - 10:34 AM

How's the oil pressure?

#5 Datsunrides

Datsunrides

    USMB is life!

  • Members
  • 194 posts
  • Hollister-Nor Cal

Posted 02 July 2013 - 09:27 PM

May be a broken piston skirt or bad wrist pin. When the noise starts, pull the plug wire for that cylinder. If the noise goes away, bad news...........



#6 LeoneTurbo

LeoneTurbo

    EJ engine expert

  • Gold Subscribers
  • 339 posts
  • Arnhem (The Netherlands)

Posted 10 August 2013 - 01:10 PM

Either excessive wrist pin play or worn connecting rod bearing.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users