Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

wrist pin noise or ?


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 redXTwedgie

redXTwedgie

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 84 posts
  • portland or

Posted 19 July 2013 - 01:04 PM

97 EJ25 block/95EJ22 heads/delta cams/Cometic hybrid gaskets

 

I have been running my frankenmotor for about 2 weeks and it rapidly developed a noise after sounding great.  It is not piston slap.  I had that on my Outback.  This is not a constant noise.  Most of the time the motor sounds great.  Then a tapping noise comes in and can go just as fast.  Cold or Hot doesn't affect it.  Sounds like something is loose inside the block near the head gasket on the pass side #2 and #4(BB half).  It's not banging, but kind of tapping with no reverb.  But can change in volume as well.  It doesn't sound like rod knock to me because that usually gets louder with rpm and this is usually only at idle, ocassionally.  I'm thinking a loose wrist pin.  Not sure what else it could be.  I'm going to go pull the oil and check it, but any thoughts are greatly appreciated.  I'm scared to make a video bc I don't want to waste the block.  I Iiterally sold my backup EJ25 block a couple minutes before I figured out this one is in trouble. DTOH!

 

Another question is "Can I reuse my Cometic HGs after they've been on there for a couple weeks and maybe 400 miles?"



#2 redXTwedgie

redXTwedgie

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 84 posts
  • portland or

Posted 19 July 2013 - 01:09 PM

Oh yeah, and all the timing stuff checked out.



#3 ShawnW

ShawnW

    Subaru Master Technician

  • Administrator
  • 12,949 posts
  • Denver, Colorado

Posted 19 July 2013 - 01:33 PM

Do you think you used the Ej22 wrist pin in the Ej25 piston?  If so you should be able to pull the clip, drive or pull the pin and do the swap without splitting anything.  Its just a matter of taking the engine out.



#4 Fairtax4me

Fairtax4me

    Sooberoo

  • Members
  • 12,128 posts
  • Charlottesburg, VA

Posted 19 July 2013 - 01:52 PM

95 heads would have hydraulic lash adjusters which are known to make some noise, and they will fade in and out while running.

You can check lash adjusters with a prybar when the valves are closed. Just use the prybar to push against the rocker arm. If the lash adjuster squishes its bled out. A half bottle of MMO in the oil can clean out the ball valves in the adjusters and keep them from bleeding out.
Wait until the ticking starts then turn off the engine and check for play in the lash adjusters. If its not making noise they will be pumped up and there will be no "squish".

You could also swap to solid lash adjusters by swapping in whole rocker assemblies from a 97-98 2.2.

Edited by Fairtax4me, 19 July 2013 - 01:55 PM.


#5 redXTwedgie

redXTwedgie

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 84 posts
  • portland or

Posted 19 July 2013 - 02:11 PM

Wow!  Thanks for the quick responses guys.  I dropped the oil and it looked good.  And then I found the cam sprocket on that side lacking torque.  DTOH!  Tightened it up and put oil back in it and no more EXTRA noise.  Back to just good ol' piston slap for me.  :)  On to OBX equal length headers and catback and then it all goes in my XT.  B)   At the moment, it's in a 95 Impreza for test purposes.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users