Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

97 impreza dohc swap need help please!


  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 subaru4Life2988

subaru4Life2988

    New User

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Traverse city

Posted 24 August 2013 - 03:34 PM

Recently I swapped my 2.2 impreza to a 2.5 dohc... Runs great except it acts like its bouncing off the limiter at 4500rpm, anyone else had this problem?

#2 nickb21

nickb21

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 558 posts
  • Hunterdon County

Posted 24 August 2013 - 04:59 PM

Any codes in the ECU? Sounds like it's in a limp/fail-safe mode, I've only experienced this when I had a VSS issue.

 

Welcome aboard, I'm sure someone else will chime in shortly!



#3 subaru4Life2988

subaru4Life2988

    New User

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Traverse city

Posted 24 August 2013 - 05:20 PM

I appreciate thank you. Pretty sure it is in limp mode, didn't have an o2 until today was hoping that would cure it. I have access to a scanner Monday, could go to advance but that's usually a pain

#4 subaru4Life2988

subaru4Life2988

    New User

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Traverse city

Posted 25 August 2013 - 12:03 PM

Had codes ran today and and vss came up, thanks for the tip. I will update when I get one and change it.

#5 nickb21

nickb21

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 558 posts
  • Hunterdon County

Posted 25 August 2013 - 03:12 PM

Does the speedo work? Might wanna just double check the wires/harness make sure nothing is cut.



#6 lmdew

lmdew

    _______

  • Members
  • 3,043 posts
  • Colorado Springs

Posted 25 August 2013 - 03:17 PM

I always go the other way 2.5 to 2.2.  Never had a problem.  Make sure all of you connections are good if you have not done that already.  I'd you have a problem before the swap?

Could be a cam or crank sensor is cutting out a higher RPM.  Does it make a difference if you are under load or just in neutral?



#7 subaru4Life2988

subaru4Life2988

    New User

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Traverse city

Posted 25 August 2013 - 09:45 PM

Speedo did not work before swap, forgot to mention that I swapped to forester tranny/diff and hydro clutch setup. I'm hoping its not a swap issue, tranny probly had bad vss when I put it in. Not cut wires or anything, all connects good, ran fine before the swap. Acts up in neutral and under load, goin to change vss tomorrow

#8 Fairtax4me

Fairtax4me

    Su bah roo'n

  • Gold Subscribers
  • 9,043 posts
  • Charlottesburg, VA

Posted 25 August 2013 - 10:14 PM

Does the speedometer work now?
What is the exact code? There is more than one VSS, and replacing the one on the trans when it clearly works (because the speedometer works) will not fix the problem.

#9 subaru4Life2988

subaru4Life2988

    New User

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Traverse city

Posted 26 August 2013 - 09:49 AM

Speedo still doesn't work, it's a problem with the gauge. Went to advance to get my codes ran but the fella who scanned my codes wasn't very helpful and also wouldn't stop talking about how sweet his ranger and alero were..... Please

Going to run codes today at the shop today and figure out exact code

#10 ivans imports

ivans imports

    1000+ Super USER!

  • Members
  • 2,954 posts
  • lumby bc canada

Posted 26 August 2013 - 10:26 AM

No speedo no rpms default is about 4500 -3500 rpms fix spedo and good to go the ecu needs vss to know when car is moving and will not give full rpms untill spedo is working



#11 subaru4Life2988

subaru4Life2988

    New User

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Traverse city

Posted 26 August 2013 - 12:31 PM

Vss cured my subaru!!! Glad I asked ultimate subaru, thanks everyone!

#12 nickb21

nickb21

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 558 posts
  • Hunterdon County

Posted 26 August 2013 - 03:50 PM

Glad to hear it! What did you end up replacing, the VSS in the trans?



#13 subaru4Life2988

subaru4Life2988

    New User

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Traverse city

Posted 26 August 2013 - 05:36 PM

Yea vss in the trans, still need a new cluster tho




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users