Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

H4 lacks power


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 bossdj

bossdj

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Flagstaff, AZ

Posted 01 September 2013 - 11:34 PM

I'm sure the answer to my problem exists somewhere on this forum, but my searches keep leading me nowhere.   So here's  the deal:  Recently purchased a 2004 outback ltd(nice car!).  The car seems to lack power when compared to the 2.2 legacy we traded up from.  The throttle response simply isn't there.  The legacy had a 5 SP and the OB has an a/t.  This is my first experience with an a/t in a suby.  Also experiencing a rough idle when in gear.  Any help or input on this would be greatly appreciated!



#2 Fairtax4me

Fairtax4me

    Su bah roo'n

  • Gold Subscribers
  • 9,087 posts
  • Charlottesburg, VA

Posted 02 September 2013 - 01:02 AM

I'd start by checking what few vacuum hoses it has for cracks and loose fitting. A vacuum leak would cause both low power and a shaky idle.
If it has a MAF sensor (I'm not positive 04 had one) it may benefit from a cleaning with MAF sensor or electronics cleaner.
One of the big power reducers on these cars is a bad knock sensor. Generally the housing will crack and allow the sensor element to corrode and cause false readings. They seem to be about 50/50 on setting a CEL code. I have a thread about inspection and replacement of the knock sensor. It actually popped up again just a few days ago. Called knock sensor 101.

But speaking of codes, run it by autozone or similar and have it scanned for codes. Even if the Check Engine Llight is not on there may be stored codes or a pending code that could offer some clues.

#3 NorthWet

NorthWet

    Eeyore Incarnate

  • Members
  • 5,039 posts
  • Bremerton, WA

Posted 02 September 2013 - 10:17 AM

"Lacking power" could also mean not accelerating well, which could be transmission-related.  Does the transmission seem to shift properly?  If it is in "limp mode", it would stay in 3rd gear (at least the older models do).



#4 grossgary

grossgary

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 20,084 posts
  • WV

Posted 03 September 2013 - 05:20 AM

any check engine lights?

 

the rough idle certainly needs taken care of.



#5 nipper

nipper

    Semi Elite Master of the

  • Members
  • 17,637 posts
  • Long Island NY

Posted 03 September 2013 - 11:18 AM

If you are doing your own work, go out and buy a cheap vacume gauge. Throw it on the car and it can tell a lot of what is going on. Codes sometimes get you only so far.



#6 WoodsWagon

WoodsWagon

    Formerly 91Loyale

  • Members
  • 3,948 posts
  • NH

Posted 03 September 2013 - 02:42 PM

04 should be a speed density car so no maf. Only the cal-spec pzev cars had a maf in 04, but they were only sold in the northeast or california.



#7 bossdj

bossdj

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Flagstaff, AZ

Posted 03 September 2013 - 07:13 PM

any check engine lights?

 

the rough idle certainly needs taken care of.

no cel.  only idles rough while in gear and at a stop/on the brake






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users