Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
* * * * - 3 votes

My 2nd 1983 ea81t turbo wagon

2nd turbo wagon ea81t gold series 4wd automatic turbo

  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 22 September 2013 - 01:54 AM

I had been watch this go on and off craigslsit for about a year and decided i wanted it plus to have a visual diagram to put my other turbo wagon back together. It started at $1500 non running and slowly went down to $600 or trade. So i asked the guy what he wanted to trade for which came down to a saxophone and a clarinet. Once that was agreed apon i went down to go pick it up and all the paper work. The orignal owner was a old lady who bought it at Gladstone Subaru she garged it all the time but she is the one who hit a post thats what happened to the bumper, hatch, and tail lights. After that she passed and it sat in the garage for 5 years until the guy i got it from bought it at a garge sale and got it running. Soon after that the digi dash shorted out and caught on fire frying the dash harness, ecm, melting the dash and other plastic parts that the guy since then replaced but it wouldn't run. It only has between 136k-138k orignal miles and all the orignal paperwork. One paper hand written says its 1 out of 4 ever sold in Oregon and 1 out of a thousand ever made. This is where i come in i have taken out the dash and am checking all the connections, putting together the right tachometer, fixing the engine harness, and fixing the body up.

 

1230100_348735711928240_54157768_n.jpg

1234442_348736038594874_573929134_n.jpg553672_348736198594858_160432177_n.jpg47769_348736265261518_809504974_n.jpg1233428_348736385261506_1231610999_n.jpg11221_348736755261469_1624279356_n.jpg954682_348752418593236_1838527283_n.jpg1239480_348752665259878_50642081_n.jpg

994606_348754665259678_1926005215_n.jpg65695_348755058592972_1209513654_n.jpg

1095107_348755455259599_2103529145_n.jpg

644323_348755785259566_128597300_n.jpg

1236952_348755881926223_1605381714_n.jpg598880_348756218592856_1985891875_n.jpg46968_348756885259456_902885806_n.jpg


Edited by turbosubarubrat, 22 September 2013 - 11:59 AM.


#2 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 22 September 2013 - 02:03 AM

1185022_348757175259427_1442650528_n.jpg

61140_348757471926064_903908584_n.jpg

1231482_348757701926041_1425490814_n.jpg

1240327_348757808592697_56668428_n.jpg

1239502_348757985259346_443495284_n.jpg

560531_348758375259307_1528058235_n.jpg

1185699_348758538592624_18767344_n.jpg1374271_348758831925928_1769222913_n.jpg

1240137_348759291925882_1443531218_n.jpg

1174618_348760051925806_899970426_n.jpg

1234214_348760361925775_1711081855_n.jpg

1234392_348761485258996_923106624_n.jpg

1374113_348762391925572_1687942868_n.jpg

577946_348762615258883_1848375492_n.jpg

1234844_348762965258848_122432761_n.jpg1234023_348763475258797_1318109260_n.jpg1255172_348763618592116_1439147367_n.jpg



#3 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 22 September 2013 - 02:11 AM

601525_348763698592108_1783339202_n.jpg

1374730_348764255258719_336046122_n.jpg

1013718_348764361925375_656502074_n.jpg

1236625_348764535258691_358902382_n.jpg

1240307_348764741925337_1931494040_n.jpg

1234879_348764938591984_560480625_n.jpg

1045204_348765501925261_1257798474_n.jpg

1233555_348765665258578_1960288275_n.jpg

1231436_348766241925187_40443455_n.jpg

558892_348766348591843_853225968_n.jpg1234013_348766578591820_404944141_n.jpg



#4 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 22 September 2013 - 02:21 AM

579669_348766651925146_2137653389_n.jpg

14150_348766728591805_659166372_n.jpg1234492_348767005258444_1279397534_n.jpg

1236373_348767355258409_2041933158_n.jpg

560529_348767411925070_2040795082_n.jpg

 

turbo circuit board(bottom on tachometer) for cluster vs non turbo (on top off tachometer) there the same minus the difference in this corner.1237948_348767481925063_32652427_n.jpg

1239600_348767521925059_1043573195_n.jpg

946392_348767688591709_1369088069_n.jpg

553136_348768071925004_1546988947_n.jpg

1236854_348768108591667_2089651454_n.jpg1374149_348768165258328_887178568_n.jpg1045147_348768211924990_261832750_n.jpg



#5 Mykeys Toy

Mykeys Toy

    Subaru Master

  • Members
  • 2,005 posts
  • South Prairie, Wa

Posted 22 September 2013 - 12:55 PM

Nice find!  Looks like it is going to be a fun project..



#6 capn_r

capn_r

    Pseudo Soob Noob

  • Members
  • 340 posts
  • Morton WA

Posted 22 September 2013 - 01:03 PM

Does that look like your a/c compressor mount Mykey? (sorry for the hi-jack)



#7 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 22 September 2013 - 06:36 PM

Does that look like your a/c compressor mount Mykey? (sorry for the hi-jack)

It is. I have another one off a brat if you need one. This thing has almost everything power windows, power steering, cruise control, ac, power mirrors, ect. Only things that would make it have everything are a roof rack, wind deflector which i have, and a factory sun roof.



#8 Skylar

Skylar

    USMB is life!

  • Members
  • 405 posts
  • Puyallup, Wa

Posted 25 September 2013 - 11:34 PM

Nice wagon ! And calmasters !! If you end up needing a new rear hatch I have one in that color I'd let go for cheap as I need to clear out parts because I'm moving. I also have a bunch of chrome factory roof racks for ea81s that I don't need.

#9 carfreak85

carfreak85

    EA81T Sherpa

  • Members
  • 4,754 posts
  • Bell-something...

Posted 28 September 2013 - 11:58 AM

I think they look really clean without a roof rack, pretty much every ea81 wagon has one, so the naked roof is unique IMHO.  I could do without my sunroof... They only cause problems down the road, especially in the rainy PNW.



#10 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 28 September 2013 - 09:36 PM

I did a little bit of stuff today to it and got a few parts at the junk yard. Rerouted the wire for the cruse contol to the coil so it goes around the spare tire area with the window washer hose(also melted so replaced it) because it had a open area that could cause problems in the near future. Also fixed some wires that got half way cut through.Took the front bumper off and took off the lights since they both are craked but left wiring. Got the ignition wire and brake switch from the junk yard and put those on since both of those parts got wrecked too. 

 

carfreak85, on 28 Sept 2013 - 10:05, said:snapback.png

I think they look really clean without a roof rack, pretty much every ea81 wagon has one, so the naked roof is unique IMHO.  I could do without my sunroof... They only cause problems down the road, especially in the rainy PNW.

I dont plan on adding either because i like the look better with out them too.

 

Skylar, on 25 Sept 2013 - 21:41, said:snapback.png

Nice wagon ! And calmasters !! If you end up needing a new rear hatch I have one in that color I'd let go for cheap as I need to clear out parts because I'm moving. I also have a bunch of chrome factory roof racks for ea81s that I don't need.

Where are you moving to? If your moving closer i would want them. I don't need a hatch that badly and a 2 and half hour drive one way for a roof rack would cost more in gas than the roof rack. On the other hand im looking for a roof rack for my other one since some one took it off when they took parts off of it.


Edited by turbosubarubrat, 28 September 2013 - 09:44 PM.


#11 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 28 September 2013 - 09:36 PM

Pissed from the fact i finished putting the harness in this after noon and the rest of the electrical stuff to get it running then through a battery in and put the key the ignition and it only turns half way <_<. I will take the ignition wire off tomorrow to see if its in wrong or if it was turned half way or something but if not im going to get a new ignition switch from the lock smith if he still has one.


Edited by turbosubarubrat, 02 October 2013 - 11:10 PM.


#12 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 05 October 2013 - 09:38 PM

My previous comment was a little premature since it turned out the ignition wire was turned in the wrong spot probably because the key was turned half way in the car i got it out of so it still lined up for everything to fit. I still got another ignition switch though which i will not be using but i will keep it anyway since there discontinued. 

 

ALSO GOT IT RUNNING TODAY :D. After i cranked on it for a little bit and it didn't start so i went to see if it had fuel pressure which it didn't. Next step was hooking the pump up direct to the battery which did not do anything while i was down there i checked voltage from the fuel pump wires on the car and it was good, so i took the pump off my other turbo wagon then put it on and with a few pumps of the gas pedle and a about 2 seconds of cranking itstared with no problems :grin:

 



#13 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 06 October 2013 - 09:04 PM

Went to start it this morning and it would only crank, so i tested the pump and it was bad again. After finding that out i did some research about what would work on it so i went to the junk yard and got a pump off a fuel injected f-150 or f-250 with dual tanks. When i got back home i took the cover off the pump and it turns out i got a bosch fuel pump that is almost new so i saver over $100 and only spent $15 on it. I had to rewire  it which looks factory but the hoses dont because i  had to put a 90 degree joint and a adaptor on.



#14 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 19 October 2013 - 12:17 AM

lots of pics

5825_359630154172129_1383780874_n.jpg1376453_359630554172089_1852278101_n.jpg1390744_359633417505136_344562837_n.jpg1385268_359633590838452_1922277172_n.jpg

the old speedo cable apparently cought on fire.563023_359633920838419_2089114589_n.jpg

new cable installed

1395448_359634574171687_949545022_n.jpg

rewired the cruise wire and put another windshield wiper washer hose in.

1379682_359641044171040_459552471_n.jpg

had to rewire here since 5 wires were halfway cut through.

995872_359641667504311_1637772735_n.jpg1385613_359641840837627_908122580_n.jpg1377173_359642057504272_1294289368_n.jpg1380737_359642140837597_1531342826_n.jpg



#15 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 19 October 2013 - 12:27 AM

1392701_359642217504256_511953983_n.jpg

1375112_359642304170914_1451559670_n.jpg1380260_359647480837063_313365047_n.jpg1380201_359647617503716_1591441398_n.jpg1374889_359647780837033_179255219_n.jpg1379995_359648040837007_1232659176_n.jpg1385512_359648210836990_1233956612_n.jpg1379864_359648327503645_1498623598_n.jpgjust in case the ignition stops working

1391602_359649044170240_1877813730_n.jpgnew plugs

1377214_359649354170209_595103115_n.jpg

no fuel pressure

1385024_359649627503515_1765425688_n.jpgchanging pump

600344_359649917503486_1614295264_n.jpg1381779_359653460836465_1829559626_n.jpg602447_359654117503066_1435426281_n.jpg



#16 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 19 October 2013 - 12:34 AM

1069296_359654354169709_1255191227_n.jpg67929_359654464169698_1268178542_n.jpg1069264_359654584169686_124962165_n.jpg

bosch pump off a f-250 fitted on1393531_359654837502994_309751824_n.jpg

1383051_359654940836317_1505483035_n.jpg1382109_359655064169638_459963508_n.jpg

back together and running

1382372_359655170836294_505355367_n.jpg936008_359655290836282_52687043_n.jpg1235524_359655884169556_647053242_n.jpg1377452_359656000836211_101020632_n.jpg988726_359656334169511_4864407_n.jpg1380243_359656484169496_1719216046_n.jpg1385788_359656597502818_1909652201_n.jpg1381236_359656830836128_1688447036_n.jpg



#17 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 19 October 2013 - 12:38 AM

washed(minus mud from driving around), vacumed, trim restored, and cleaned.

1392799_359657010836110_1233400360_n.jpg1000724_359657157502762_746269798_n.jpg1391655_359657390836072_56429700_n.jpg1381241_359657754169369_623329897_n.jpg1395392_359657880836023_1117333229_n.jpg1385039_359658140835997_2137808044_n.jpg1383629_359658344169310_1522222279_n.jpg1377481_359658507502627_1510833838_n.jpg


Edited by turbosubarubrat, 19 October 2013 - 12:39 AM.


#18 81MV

81MV

    New User

  • Members
  • PipPipPip
  • 36 posts
  • Oxford, United Kingdom

Posted 19 October 2013 - 02:13 PM

Looking great.. another one saved! :)



#19 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 22 October 2013 - 08:11 PM

Should get a windshield installed sometime this week.



#20 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 02 November 2013 - 09:49 PM

Got a new windshield over a week ago and still had a good gasket so the chrome got to stay :). I've fixxed a bunch of the problems with it like the room light, heating/cooling lights, golve box light, adjusted all the heating and cooling cables so it has heat, and the starting issues. Yesterday i went to Gresham Subaru to get a temperator sensor for the coolant since its not in the normal spot on the intake but inline on the way to the heater core. It had the parts counter stumped because he had never seen the temp. sensor mounted thay way before either especialy from the factory and he has been working there for something like 30 years. The wagon got all the salesman out there drooling over it saying "they have never seen a turbo wagon that old before and haven't seen a subaru that old in this good of shape". Today i replaced the temperature sensor, air cleaner filter(a mouse decided to make a nest), and oil with filter which helped alot because now it has more boost and power. I also added alot of fluid to the powersteering yesterday since it felt more like my brat(still easy to steer) and now it steers super easy at the wheel.

 

Hopefully it gets to go through DEQ on tuesday or wednesday and passes. We took it through yesterday and it fauled on the CO with 2.4-2.6 when it needs to be 1 but was under on everything else. It should pass since the oil looked dirty which is probably whar part of the problem was plus the air cleaner.


Edited by turbosubarubrat, 02 November 2013 - 09:53 PM.


#21 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 10 November 2013 - 10:45 PM

Passed DEQ yesterday and was way under the standards :)

 

heres some pics.

1392494_368596976608780_838578523_n.jpg

1456804_368597436608734_2048009238_n.jpg943367_368597559942055_1190033529_n.jpg602869_368597846608693_2056721494_n.jpg969379_368598333275311_134969526_n.jpgDecided to fix the rear cargo cover by putting on good end caps and rewinding it so it can go in and out with the spring tension instead of by hand. I modified the 3rd gen caps to fit onto a 2nd gen.

1441569_368598123275332_255747845_n.jpg1453542_368598253275319_162629961_n.jpgThe cap cracked so i used one of the broken ones for plastic weld to fix it.

1467447_368598416608636_606756283_n.jpg

559791_368598583275286_1032979906_n.jpg1395117_368598726608605_451388208_n.jpg1466285_368599263275218_1818165560_n.jpgPlastic welded the rip back together after i sewed it to add strength.

1012910_368599403275204_92865268_n.jpg1455141_368599673275177_932834425_n.jpg

 



#22 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 27 November 2013 - 12:15 AM

Last week it acted like it was going to start then only crancked did some testing and it turned out to be the coil which was orignal, but it started running a little ruff so im going to sart working on that.



#23 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 02 December 2013 - 11:09 PM

Runs smooth now after i adjusted the valve clearance on the passenger side and adjusted the throttle cable. I'm ready to sell it now since its running, driving, and shifting great with good power and has no problems that effect its functionality.

 

New/replaced parts:

 

Has new ngk spark plug wires(can't find the right coil wire and have tried 3 different sets and none of them had all the right lengths for all the cylinders besides the ngk's so it needs 2 sets of wires to make a correct set because aparently they dont make a set for a ea81t anymore),

has a new plugs ngk,

new air filter,

fuel pump off a f-250 made by bosch,

alternator raplaced at one point since also bosch,

coil,

ea82t turbo charger,

windshield,

front bumper,

rear bumper,

tail lights,

corner lights,

ignition switch,

new tags good till 2015,

 

What i have done/good:

 

I took the dash out and did a little wiring to fix what was fried from the digital dash fire,

it was converted to analog turbo cluster and i set the odometer to 136k which is the best milage the previous owner could remember,

I have done some body and interior work,

Fixed heater so its nice and warm,

rear defroster,

AC works,

power steering,

power windows and all work,

power mirrors even work,

cruise control is all there but just needs the control unit plug pluged in and the cable needs put on the gas pedal and the vacume hose put on i sure it works but i didn't want to mess with it,

rear cargo cover fully functional since i repaired it and is very rear (matter of fact the only one i've seen),

transmission shifts great and push button 4wd works good too,

motor runs good,

low miles,

clean title,

new tags,

2nd owner,

has good snow tires,

orignal factory turbo tool kit,

turbo owners manual,

passed deq with no problems just went through way under standers,

has been parked inside for most of its life,

 

The problems:

 

Has light surface rust on the rockers on the inside where the doors close,

has some dents from previous owner backing into a post(dent on hatch/ the bottom rear quarter panel) and a few small dings,

clock keeps reseting to 1:00,

 

ASKING PRICE IS $2500 OBO and im starting a little high. I see the non-turbos for $400-about 2k all the time beat up and high miles needing lots of work or around 2k in fair shape. I will post in the forsale section and on craigslist soon. The snow is coming and this is the perfect car for some one or the subaru enthuesist 1 of a 1000 in the USA and only 1 of 4 sold in oregon.



#24 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 23 December 2013 - 09:17 PM

Wouldn't start on friday and the fuel pump wasn't turning on or it would once or go constantly. So i check the fuse links and relays which turned out not to be the problem. Then i checked the pump by hard wiring it to the battery and it was turning on then so i check the power going to the pump and it had a constant 12v which isn't right, so i check relays again which still wasn't the problem. Left me with 1 idea which was change the ecm and that was it :), but it was only running on 3 cylinder when i started it and it wasn't getting better. This lead me to check which cylinder wasn't firing by unplugging spark plugs 1 by 1 while it was running to see which cylinder wasn't effected. It turned out to be #4 so i check for spark which it had so i took the injector off and the end of it was cracked so i took one off my other wagon then installed it. Now it's back to running great and good power.



#25 turbosubarubrat

turbosubarubrat

    2nd gen hoarder

  • Members
  • 1,066 posts
  • Sandy, OR

Posted 05 January 2014 - 09:58 PM

Sold her today for 2k :) but sad to so her gone. Hopefully the person who bought it keeps the thread going but if not i know she will enjoy it espcialy since its her first car.







Also tagged with one or more of these keywords: 2nd turbo wagon, ea81t, gold series, 4wd, automatic, turbo

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users