Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

'85 turbo wagon rough idle and dies....


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 Tubehead.ed

Tubehead.ed

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • PNW

Posted 15 December 2013 - 10:39 PM

 I have a 1985 GL wagon, automatic tranny, 70,000 original miles with a rebuild about 8,000 miles ago. It starts up immediatly cold or hot. When cold it will initallly have an idle of about 1600rpm, and settle down within a short period to a 900-1,000rpm. Driving it locally and on the highway it is fine,has nice smooth acceleration . Once it has warmed up and I come to a stop, it typically will idle  below 900. If i shut it off for a short period, restart it, the idle is around 500 and it begins a slow rough downward spirl until it dies. A mechanic looked at it and immediatly thought it was a valve,did a compression check and found the compression to range from 110 to 130 psi. The only  other symptom I noticed was the distinct smell of oil on hot metal after I  have driven it for 15+ minutes and shut the engine off. Suggestions as to what to look for? Thanks,Ed



#2 naru

naru

    1000+ Super USER!

  • Members
  • 1,825 posts
  • under the bridge

Posted 16 December 2013 - 08:31 AM

Sounds like a plug fouls.Could be fuel or coolant.

Does a good REV or two improve matters?

I would start by inspecting the CTS connector for corrosion and the sender for resistance.

Next,check fuel pressure to see if it drops after shutdown because of a leaky injector.

See if you can identify a dead cylinder by pulling plug wires.

Pull plugs after a short period to inspect for fuel and coolant.

Make sure spark is as strong as w/cold.

 

Since the problem only begins after a hot soak,I`m guessing it is not the usual unmetered air/vacuum leak from the rubber intake tract

or rock hard PCV/vacuum hoses that the turbos suffer from.

Worth checking anyway.


Edited by naru, 16 December 2013 - 08:33 AM.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users