Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

ABS not kicking in


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 provin1327

provin1327

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 34 posts
  • Colorado

Posted 08 January 2014 - 01:38 AM

Correct me if I'm wrong but with ABS I should never really be able to lock up the brakes, or I should at least hear it buzzing. I looked just behind the passenger side light and saw the ABS unit under the hood but when I drive my 1996 Impreza I never feel the abs kick in and I can lock up the brakes. Am I missing something or is something busted somewhere? There are no abs or check engine lights on in the dash, is there a fuse or relay somewhere that I can check?

Edited by provin1327, 08 January 2014 - 01:43 AM.


#2 AdventureSubaru

AdventureSubaru

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 864 posts
  • Scotts Valley, CA

Posted 08 January 2014 - 02:12 AM

You should be okay. If you can try it on a slippery surface is when you'll feel it kick in. Slushy, snowy, muddy roads and it should show up. If not, then yeah something might be off.

 

I'm not a fan of ABS for myself though. It's disabled on the cars I have that came equipped with it. Pumping the pedal does the same thing but with a human brain operating it instead of a computer.



#3 provin1327

provin1327

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 34 posts
  • Colorado

Posted 08 January 2014 - 08:54 AM

I tried it on some snow, locked up pretty quick, going to check the fuse box first

#4 provin1327

provin1327

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 34 posts
  • Colorado

Posted 08 January 2014 - 03:10 PM

All the fuses look ok, anyy ideas on what to test first?

#5 CNY_Dave

CNY_Dave

    03 LL Bean H6

  • Members
  • 1,426 posts
  • Near Cortland NY

Posted 08 January 2014 - 08:28 PM

Make sure the ABS light comes on key on, engine not started.

Check for power to the unit, key on.



#6 nipper

nipper

    Semi Elite Master of the

  • Members
  • 17,562 posts
  • Long Island NY

Posted 09 January 2014 - 05:10 PM

DO you have an ABS light on on the dash? Are all the fuses in place under the hood?



#7 provin1327

provin1327

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 34 posts
  • Colorado

Posted 09 January 2014 - 05:21 PM

There is no abs light that lights up on the dash with key on

#8 nipper

nipper

    Semi Elite Master of the

  • Members
  • 17,562 posts
  • Long Island NY

Posted 09 January 2014 - 08:47 PM

On the ABS pump itself there is a cover where some relays sit. I wonder if one of them have been removed.



#9 provin1327

provin1327

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 34 posts
  • Colorado

Posted 09 January 2014 - 09:15 PM

There is one relay and one big plastic coverish thing that I cant seem to pull out

#10 Gloyale

Gloyale

    It's a sickness

  • Members
  • 9,091 posts
  • Corvallis, OR PNW

Posted 09 January 2014 - 11:30 PM

Are the fuses in the holder for the ABS???



#11 provin1327

provin1327

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 34 posts
  • Colorado

Posted 10 January 2014 - 10:04 AM

Yes all the fuses look good




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users