Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Bad mileage on a 99 legacy 2.2

Bad mileage 1999 Legacy O2 sensor

  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 Aidanm332

Aidanm332

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 posts
  • Milwaukee WI

Posted 29 January 2014 - 10:35 PM

So my legacy should be getting around 20 mpg city but is only getting about 15. It also has the slight smell of gas when you start it first thing in the morning but that goes away after you start driving. I looked around and the most likely suggestion was a bad o2 sensor. What do you all think of this diagnosis or any other ideas? I can answer any questions to help out.

#2 Rooster2

Rooster2

    Subaru Master

  • Members
  • 3,753 posts
  • Indianapolis

Posted 29 January 2014 - 11:13 PM

Is your check engine light on? A bad 02 sensor, will definitely turn on the check engine light. It could also be a bad knock sensor.

 

How long since spark plug and plug wires been changed?



#3 Aluxes

Aluxes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 83 posts
  • mt. shasta, ca

Posted 29 January 2014 - 11:31 PM

Replace your fuel filter.



#4 Aidanm332

Aidanm332

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 posts
  • Milwaukee WI

Posted 30 January 2014 - 09:14 AM

The check engine light is on however thats registering for bad solenoids in the fuel tank. And i dont know how long since the plugs and wires were replaced, i got it used in october and the guy i got it from didnt change the plugs and he got it to fix and sell. Soooo its probably been a while. Can bad plugs really do all that?

And fuel filter??

#5 flight_of_pain

flight_of_pain

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 97 posts
  • spokompton

Posted 30 January 2014 - 07:31 PM

check the clamps that connect the rubber fuel lines to the hardline at the manifold. I fix 3-4 a year for people complaing of gas smell when warming up.

 

Isaac



#6 Aidanm332

Aidanm332

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 posts
  • Milwaukee WI

Posted 30 January 2014 - 08:52 PM

Thanks any idea on the bad milage?

#7 ocei77

ocei77

    Eat, Live, Breath Subaru

  • Members
  • 487 posts
  • Monticello,NY

Posted 31 January 2014 - 08:13 AM

The 99 2.2 uses an AFR O2 sensor in the front. If this is going bad, your mileage will suffer.

First tho, do the usual. Plugs are a must.

Then see how it does.

 

O.



#8 ivans imports

ivans imports

    1000+ Super USER!

  • Members
  • 2,954 posts
  • lumby bc canada

Posted 31 January 2014 - 09:51 AM

Check rear wire harness on back right corner of car has not broken the harness for tank vent valve likes to break there and replace 02 if any doubt 02 controls feul delivery. Had a 99 impreza set codes for tank level senser and tank temp senser changed 02 and code went away was weird linked somehow



#9 luko

luko

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 121 posts
  • Wayne, NY AKA Upstate NY

Posted 01 February 2014 - 09:58 PM

Or it could be because it is so damn cold out lately...I know my 98' 2.2 Impreza MPG has gone down the drain with this deep freeze 



#10 BB's93LegacyL

BB's93LegacyL

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 21 posts
  • Wausau, WI

Posted 02 February 2014 - 06:08 AM

I just checked mileage on my '93 legacy. City is usually 20 mpg, and now it is 15.6 mpg. It's been very cold here, 200 miles north of you (38 days with below-zero ºF temps so far this winter, lowest was -26ºF.) I attribute the loss in mileage to the number of cold starts and warm-up time. After you diagnose/fix the gas smell, check your mileage in spring.


Edited by BB's93LegacyL, 02 February 2014 - 06:27 AM.


#11 heartless

heartless

    Do YOU Subaru?

  • Members
  • 2,855 posts
  • North Central Wisconsin

Posted 02 February 2014 - 08:04 AM

Same here - 95 Legacy and mileage is down with the bitter cold

 

BB, I am just an hour west of you - about sick of this frigid stuff...



#12 Aidanm332

Aidanm332

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 posts
  • Milwaukee WI

Posted 02 February 2014 - 09:09 AM

Well its been pretty damn cold Herr too, good to know I'm not alone with the milage, that'll save me money if its fine when it warms up.

#13 luko

luko

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 121 posts
  • Wayne, NY AKA Upstate NY

Posted 02 February 2014 - 03:27 PM

My 98' 2.2 Impreza was running around 20 MPG with about a 50/50 mix of highway and "country" driving with the cold 



#14 heartless

heartless

    Do YOU Subaru?

  • Members
  • 2,855 posts
  • North Central Wisconsin

Posted 02 February 2014 - 07:42 PM

most of my driving is "country" - 2 lane roads, 55mph speed limits. Before the bitter cold hit I was running about 24-25 mpg, since the 1st "polar vortex" hit (and never really went away) my mileage has dropped to low 23s to high 22s



#15 Razorthirty

Razorthirty

    New User

  • Members
  • PipPipPip
  • 48 posts
  • Bozeman, montana

Posted 02 February 2014 - 08:37 PM

My MPG's dropped from 25 to 18, warming up the car, driving slower,higher friction from snow, ect.







Also tagged with one or more of these keywords: Bad mileage, 1999, Legacy, O2 sensor

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users