Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

EA81 ticks sometimes,perfectly quiet other times....reason?


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 moosens

moosens

    Psychotic Subathusiast

  • Members
  • 1,406 posts
  • Bridgeport CT

Posted 06 May 2004 - 06:00 PM

'84 4WD wagon.Hydraulic lifters....right Chris?I'll double check but if it's the adjustable type I have the tool.But it still seems like something else.

Any ideas why it won't tick all the time?
I have an oil pump re-seal kit ready to go in.I'll do it if needed but this problem seems to be something different.Can you explain,Mr.Spock?

Again,it's an intermittent problem....not consistant.My chest pops out when it's quiet.My ego deflates when I pick up my son at school and it sounds like I'm driving a giant wrist watch....the old kind.:rolleyes: tick tick tick

#2 MorganM

MorganM

    Do you Subaru?

  • Members
  • 8,390 posts
  • TwinCities

Posted 06 May 2004 - 06:13 PM

Sounds to me like a seal. Letting air in sometimes under certain conditions yet sealing properly othertimes. Hopefully the kit will get you going w/o the tic tic tic!

#3 GeneralDisorder

GeneralDisorder

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 20,281 posts
  • Portland

Posted 06 May 2004 - 07:05 PM

My Brat had the same symptoms - I think it was an exhaust leak. Changed the y-pipe and haven't heard it since.

GD

#4 JWX

JWX

    Lonely driver

  • Members
  • 3,073 posts
  • Atlanta

Posted 06 May 2004 - 07:20 PM

if its an 84 engine its has solid lifters, unless its an auto

#5 GeneralDisorder

GeneralDisorder

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 20,281 posts
  • Portland

Posted 06 May 2004 - 08:13 PM

Or the engine was swapped out... I seem to recall clanteri doing that right moose?

GD

#6 JWX

JWX

    Lonely driver

  • Members
  • 3,073 posts
  • Atlanta

Posted 06 May 2004 - 08:39 PM

if its an 84 ENGINE its has solid lifters, unless its an auto

I meant if teh engine was an 84 its has solid lifters , unless its an auto.

#7 SuperRallyRoo

SuperRallyRoo

    Defundit.com

  • Members
  • 1,430 posts
  • Tacoma, Wa.

Posted 06 May 2004 - 11:25 PM

YES! my hatch does this too!! Its so frikin annoying it seems to go away if i take it on the freeway. And then it will run super again. Also, it runs like crap when its ticking. I put in ATF and that seems to make the engine run much better. Should we try to change the oil pump gaskets?

#8 GeneralDisorder

GeneralDisorder

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 20,281 posts
  • Portland

Posted 07 May 2004 - 02:05 AM

Oil pump gasket kit is only $8 from the dealer, and takes 30 minutes if your being careful and cleaning things well as you go, so there's almost no reason not to. Give you a chance to inspect the pump mechanicals while your in there.

GD

#9 Stupidru

Stupidru

    Currently Subaruless

  • Members
  • 457 posts
  • Northumberland, PA

Posted 07 May 2004 - 12:03 PM

Moose this happened to me just recently, turned out my crossover pipe had rattled loose. It seems like lifters are starving for oil, but thats the actual sold of engine without exault pipes....wierd. Clamped her down, good as gold.

#10 northguy

northguy

    O.C.A.L. Life Member

  • Members
  • 4,352 posts
  • Chugiak, AK

Posted 07 May 2004 - 12:19 PM

Do what MC5 says - "CRANK UP THE JAMS, M###ER F###ER!"




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users