Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

82 Brat: Front wheels wont engage.

Brat GL Brumby

  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 abentz

abentz

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Provo

Posted 02 October 2017 - 01:59 PM

I am looking to purchase an 82 Brat. Here is the issue it has: the front wheels do not engage. The car therefore cannot be driven in normal AWD, but the back wheels will engage when locked into 4WD. The owner says that he thinks it is something with the axle being worn out and not fitting into the hub, and purchased an axle to replace the worn one, but never got around to doing so. 

 

My concern is that the axle is not the problem. One source told me that I should assume it will need a new transmission. Looking around, I thought that it could also maybe be the front diff, or the transfer case. 

 

Any feedback would be great before I pull the trigger.

 

Thanks!

 

 



#2 Gloyale

Gloyale

    It's a sickness

  • Members
  • 10,422 posts
  • Corvallis, OR PNW

Posted 02 October 2017 - 02:28 PM

Sounds like either an axle issue, or more likely, a stripped hub.  Something is broken on one side, so because of the differential you get no drive to the other , non broken side.

 

 If you can, have a helper sit in the car and try to drive forward in Front wheel drive.  Watch the large center axle nut in the middle of the front wheels.  You may have to remove hub caps or center caps if it has em.

 

If either axle is spinning in the hub you have a stripped hub.

 

If not, repeat the test and open the hood and watch the Inner CV cups to see if either is spinning.  If one is, that is a broken axle.


Edited by Gloyale, 02 October 2017 - 02:28 PM.


#3 jsyme

jsyme

    USMB is life!

  • Members
  • 152 posts
  • ColoSpgs, Colorado

Posted 02 October 2017 - 02:57 PM

I am looking to purchase an 82 Brat. Here is the issue it has: the front wheels do not engage. The car therefore cannot be driven in normal AWD, but the back wheels will engage when locked into 4WD. The owner says that he thinks it is something with the axle being worn out and not fitting into the hub, and purchased an axle to replace the worn one, but never got around to doing so. 

 

My concern is that the axle is not the problem. One source told me that I should assume it will need a new transmission. Looking around, I thought that it could also maybe be the front diff, or the transfer case. 

 

Any feedback would be great before I pull the trigger.

 

Thanks!

 

My first instinct is a broken transmission. 

 

You mentioned AWD instead of 4WD is this the S/R automatic trans and Turbo 1.8?

When you drained the transmission fluid, did chunks of metal come out too?



#4 abentz

abentz

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Provo

Posted 02 October 2017 - 03:01 PM

Sounds like either an axle issue, or more likely, a stripped hub.  Something is broken on one side, so because of the differential you get no drive to the other , non broken side.

 

 If you can, have a helper sit in the car and try to drive forward in Front wheel drive.  Watch the large center axle nut in the middle of the front wheels.  You may have to remove hub caps or center caps if it has em.

 

If either axle is spinning in the hub you have a stripped hub.

 

If not, repeat the test and open the hood and watch the Inner CV cups to see if either is spinning.  If one is, that is a broken axle.

 

Ok thank you, good to know the procedure if it is an axle issue. 



#5 abentz

abentz

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Provo

Posted 02 October 2017 - 03:02 PM

My first instinct is a broken transmission. 

 

You mentioned AWD instead of 4WD is this the S/R automatic trans and Turbo 1.8?

When you drained the transmission fluid, did chunks of metal come out too?

 

I am pretty sure it is a manual (  I haven't seen much of the car, but when I briefly talked to the owner he mentioned no turbo).

 

I have not drained the transmission bc I have not bought or done any work on the car yet. 



#6 BEECHBM69

BEECHBM69

    USMB Regular

  • Members
  • 308 posts
  • Virginia Beach

Posted 02 October 2017 - 03:20 PM

If you don't get the cone washer on right, or don't get enough torque on the axle nut it will work loose and strip the splines out of the hub. That is much more common than either broken transmissions or even outright broken axles. 

 

Good luck!

 

Dan



#7 abentz

abentz

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Provo

Posted 04 October 2017 - 01:46 AM

Thanks for all your replies. After discussing with the owner more, he is positive it is because one of the hubs is worn and the axle won't catch. Trying to find hubs for this car seems to be a little tricky. Can I be safe to assume that any Brat from 81-84 or any GL wagon from 80-84 will have the right hubs for this 82 brat?

#8 BEECHBM69

BEECHBM69

    USMB Regular

  • Members
  • 308 posts
  • Virginia Beach

Posted 04 October 2017 - 08:03 AM

I've read on here that hubs are interchangeable between EA81 and EA82 hubs, the only difference being offset. 

 

 Some threads on the subject:

 

http://www.ultimates...-hubs-ea81ea82/

 

http://www.ultimates...1-hub-question/

 

Good luck!

 

Dan







0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users