Jump to content

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse

- - - - -

IAC valve question

  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 brentlysubaru


    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 46 posts
  • Salineville oh

Posted 23 February 2018 - 07:37 PM

I got a 96 impreza 2.2. I was getting a high idle every once in a while it was around 1100 rpm when idling. I changed the iac valve with a known good one. It actually looked like it was new. I was noticing once the valve was taken off there is a rubber insert in the intake. One had a metal plate behind it with slots in it and the other didn't have the metal plate on it was just the rubber insert. I left the plate off thinking it should give it better air flow. Car seems to run fine without it. What is the purpose of the metal plate?

#2 idosubaru


    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 23,857 posts
  • East Coast

Posted 24 February 2018 - 08:45 AM

Probably a gasket. Can you post a picture?

If it’s running properly and the unit plugs in then it’s fine. The thing either vacuum leaks or doesn’t.

You’re positive it’s the IAC and not the EHR valve which has a distinctive metal plate as well right?

Edited by idosubaru, 24 February 2018 - 08:46 AM.

#3 brentlysubaru


    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 46 posts
  • Salineville oh

Posted 24 February 2018 - 12:02 PM

I'm unable to post pics but I found one on eBay.


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users