Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

check engine light, irregular pattern


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Glenner55

Glenner55

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 54 posts
  • Rutland

Posted 03 October 2004 - 11:36 PM

Car is a 98 GT so it has the 2.5 DOHC motor. Have had a bunch of work done recently and am getting check engine light but it comes and goes off with no set pattern. Had head gaskets done a month ago after which car developed poor idel, stalled at a light.
Dealer says it's the idle sensor so we change that, runs fine for 2 days then problem comes back and light goes on again. Car won't start one morning so trace that to bad battery connection and to be safe replace the battery.
In the worst case car stalls once warms up, about 20 miles, then when I restart it I have aterrible misfire, low power etc. Stop the car wait a minute fires back up and all is fine but still have the check engine lights. Leave it sitting for two days and when I start it no check engine light, runs fine for 50 miles then it's on again. Have even had it go out after car has sat for 10 minutes. Can't find a common condition to trace it to.
Was there a recall from Subaru on the Mass Airflow Sensor on these cars? thought I heard that but of course the dealer never mentioned it when I had the head gaskets done. I did get a free alternator though on recall.
If anybody out there has seen this please tell me where to start loking please. Winter is coming and I hate being stranded in the cold.

Thanks,

Glenn
Vermont

#2 Glenner55

Glenner55

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 54 posts
  • Rutland

Posted 25 October 2004 - 12:33 PM

for anyone checking this posting here is the solution. Bad ground on main fuse box was causing the problem. Pulled the fuse box cleaned up the contacts and ran an extra ground wire off the battery terminal. That solved all the issues created by the bad ground causing the ECU to get erratic readings.


Glenn

Car is a 98 GT so it has the 2.5 DOHC motor. Have had a bunch of work done recently and am getting check engine light but it comes and goes off with no set pattern. Had head gaskets done a month ago after which car developed poor idel, stalled at a light.
Dealer says it's the idle sensor so we change that, runs fine for 2 days then problem comes back and light goes on again. Car won't start one morning so trace that to bad battery connection and to be safe replace the battery.
In the worst case car stalls once warms up, about 20 miles, then when I restart it I have aterrible misfire, low power etc. Stop the car wait a minute fires back up and all is fine but still have the check engine lights. Leave it sitting for two days and when I start it no check engine light, runs fine for 50 miles then it's on again. Have even had it go out after car has sat for 10 minutes. Can't find a common condition to trace it to.
Was there a recall from Subaru on the Mass Airflow Sensor on these cars? thought I heard that but of course the dealer never mentioned it when I had the head gaskets done. I did get a free alternator though on recall.
If anybody out there has seen this please tell me where to start loking please. Winter is coming and I hate being stranded in the cold.

Thanks,

Glenn
Vermont



#3 keith05legacyGT

keith05legacyGT

    New User

  • Members
  • PipPip
  • 18 posts
  • South County

Posted 26 October 2004 - 01:56 PM

Thanks for posting the solution.

#4 97legru

97legru

    New User

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
  • Aurora

Posted 26 November 2004 - 09:59 PM

Great tip. Had same problem with IAC code as well as VSS 2 code. Replaced both and still got intermittent light. Cleaned ground wires from the battery. No CEL in 6 days, runs great. Thanks

#5 frag

frag

    Soob shade tree mechanic

  • Members
  • 1,777 posts
  • Montréal, Québec, Can.

Posted 27 November 2004 - 10:33 AM

for anyone checking this posting here is the solution. Bad ground on main fuse box was causing the problem. Pulled the fuse box cleaned up the contacts and ran an extra ground wire off the battery terminal. That solved all the issues created by the bad ground causing the ECU to get erratic readings.
Glenn


Could you be more specific? Are you talking about the fuse box in the engine compartment? Where is that ground connection placed? Under the box? Part of the box? And you ran your extra ground wire from the battery to where?
Thanks in advance!

#6 cookie

cookie

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 3,058 posts
  • SFO

Posted 27 November 2004 - 02:18 PM

that could save us a lot of time.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users