Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Rough Idle


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 88xt6joe

88xt6joe

    DA WEDGE

  • Members
  • 358 posts
  • Boise

Posted 29 August 2003 - 09:13 PM

What would be the reason for rough idle after my car get warm its a 1.8 w/FI. It seems like everything else is normal starts great and runs good but doesn't like idling when warm.

Thanks, Joe

#2 GeneralDisorder

GeneralDisorder

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 20,281 posts
  • Portland

Posted 29 August 2003 - 09:18 PM

I don't know much about the FI models, but I know that the people here who do will probably need more info - what type of FI do you have? (SPFI, or MPFI). What year is the engine, and what car is it on?

GD

#3 88xt6joe

88xt6joe

    DA WEDGE

  • Members
  • 358 posts
  • Boise

Posted 29 August 2003 - 09:26 PM

Its a 88 GL wagon 88 model engine w/176,000 miles and I believe it is SPFI but I'm not sure.

JL

#4 GeneralDisorder

GeneralDisorder

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 20,281 posts
  • Portland

Posted 29 August 2003 - 09:35 PM

Have you checked you ECU (under the drivers dash) for error codes? This can help narrow down the problem if the computer has already detected something strange.

GD

#5 Skip

Skip

    Flatuous Blather

  • Moderator
  • 8,991 posts
  • Latrobe, Pennsylvania

Posted 30 August 2003 - 07:47 AM

Joe, The problem you are having is common on SPFI cars.
The IAC (Idle Air Control) valve wants it's shuttle cleaned.
They have a tendency to get varnish on them and stick.
This control valve is mounted on the front of your throttle body, has a cylinder with wires going to it.
It can be removed and cleaned with carb cleaner.
Hope this helps

#6 88xt6joe

88xt6joe

    DA WEDGE

  • Members
  • 358 posts
  • Boise

Posted 30 August 2003 - 10:17 AM

Thanks, I'll give that a try today.

JL

#7 88xt6joe

88xt6joe

    DA WEDGE

  • Members
  • 358 posts
  • Boise

Posted 30 August 2003 - 05:00 PM

Think I got it figured out the top of my cover over the spfi was sunk down in and not getting enough air through. I lifed it up and now it seems to be fine. It was down about an inch and half.

JL




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users