Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

No cooling fan- FACTORY EQIUPPED!!??


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 TROGDOR!

TROGDOR!

    Pastor of Muppets

  • Members
  • 2,106 posts
  • Morgantown, WV

Posted 03 September 2003 - 08:34 PM

So, as you know, I just picked up an XT DL. The car had no main cooling fan in it, but still seemed to run OK as long as I didnt leave it sitting still for too long. Aux fan works fine.

Got a fan ready to go, went to put it in, and lo and behold the car seems to never have been equipped with a fan at all. The mounting nuts were still factory installed, and they were holding a metal plate that covered the end of the water pump pulley. The mounting holes for the fan shroud also appeared to never have been used.


WTH!!?? :cornfuzz: :cornfuzz:

Seems this car was never equipped with a main cooling fan!! WHY!!? HOW!!??

Anyone ever heard of this? Seems like a really dumb thing to do! A stripped down model should still have a complete cooling system!

#2 GLCraig

GLCraig

    Livin' the live

  • Members
  • 2,706 posts
  • LV, Washington

Posted 03 September 2003 - 09:23 PM

The fan the attaches to the waterpump pully is not the main fan, it's a fan that is added at the factory when A/C gets installed.

The electric fan that's on the passenger side of the radiator is the main fan. If it's not keeping things under control then there is some other problem with the cooling system.

#3 ShawnW

ShawnW

    Subaru Master Technician

  • Administrator
  • 12,941 posts
  • Denver, Colorado

Posted 03 September 2003 - 10:52 PM

If you want to add one to the water pump you should be able to or you could add another electric one. (what id do).

#4 RedNed

RedNed

    New User

  • Members
  • PipPip
  • 15 posts
  • Calgary, AB

Posted 03 September 2003 - 11:32 PM

Any vehicle with a transversly mounted engine relies only on an electric fan.
Why should you need a manual fan on the water pump. It just saps extra power.
I know guys with jeeps who take off the manual fan and use only electric with a switch so you can turn it off to forde deep water with out splashing it up into the air filter

#5 GLCraig

GLCraig

    Livin' the live

  • Members
  • 2,706 posts
  • LV, Washington

Posted 03 September 2003 - 11:47 PM

Um, Almost all Subaru Engines are longitudely mounted, not transversely.

#6 TROGDOR!

TROGDOR!

    Pastor of Muppets

  • Members
  • 2,106 posts
  • Morgantown, WV

Posted 04 September 2003 - 07:26 AM

Ahhh... I always assumed the big one was the main one. So it's an A/C thing then, eh? Well, I went ahead and stuck a fan on anyway. When it comes to Subaru engines it seems that any extra cooling accessories do nothing but good.

Oh, and both my Nissans that I had were transverse engines- and they each had TWO electric fans. ;)

#7 MilesFox

MilesFox

    Catch this Fox!

  • Members
  • 10,611 posts
  • Madison/Milwaukee, WI

Posted 04 September 2003 - 01:17 PM

my 83 gl had no clutch fan had 2 electrics. but it did have AC. it also had the 2-core radiator.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users