Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Idle Air Control Valve


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 johnb102

johnb102

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 32 posts
  • Philadelphia

Posted 25 April 2005 - 09:15 AM

I have a 95 Legacy with 66K miles. This weekend when I started it I didn't hold the ignition on for quite long enough so it didn't start. I immediately turned the key again and it fired up, but this time the idle went way up, the check engine light came on, and then the engine died.

I restarted the car again and all seemed fine, and has been fine for the last couple of days, except the check engine light stays on. I took it to the Autuzone, and they read the code which they said was for a "Idle Speed Sensor" which was a $336 part that they didn't have in stock. They tried to reset the light but got an "input error" on their computer so could not do it. Checking with the local dealer, it seems this part doesn't really exist, and they probably were referring to the Idle Air Control Valve.

Doing some research on here, it seems that the part can maybe be cleaned instead of replaced. It also seems to me that maybe this was a one time thing caused by failing to hold the ignition key on long enough the first time. I would like to begin by resetting the code to see if it even comes back. Can this be done by disconnecting the battery? How long does it need to be disconnected to remove the codes?

Any tips (pictures) to help if I need to remove and clean the Idle Air Control Valve?

#2 Guest_jclay_*

Guest_jclay_*
  • Guests

Posted 25 April 2005 - 09:27 AM

I think you're on the right track in wanting to clear the codes, I'd say disconnect the battery for 45 minutes or so, reconnect, and see what happens. If it is the IAC, theres plenty of info here on cleaning. If you do need to replace, the JY may be an option...

#3 simbey1982

simbey1982

    Subaru Nut

  • Members
  • 600 posts
  • Portland, OR

Posted 25 April 2005 - 02:48 PM

I would remove and clean it...remember you will need to adjust it when you put it back in so your car idles correctly

If its faulty, find a used one out of a yard...from an EJ22 should only cost you $20 bux or so

Have fun




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users