Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

another RX is going to be down for awhile


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 JWX

JWX

    Lonely driver

  • Members
  • 3,073 posts
  • Atlanta

Posted 04 June 2005 - 11:23 AM

on my way to a test and tune autoX, my engine starts ticking like an EA81 so I turn around head back home get about ten miles or so and I lose all power and the engine dies drift to the side of the freeway pop the hood expect to see one less timing belt, but both are there and both are tight. so I think "hmm this isn't going to be good, go to crank the engine and the dipstick pops up like on thanksgiving turkeys when they're cooked. then it starts smoking white smoke out of the dipstick hole, and I get it started and it blows enough blue smoke out the tail pipe that I didn't have to worry about bugs anytime soon right there. call my dad and he comes get me and I go to start it to drive it on the trailer, and I get no compression, and I'm like well its cooked so I use the starter to get it on the trailer. get it home and pull the dip stick and a piece of metal comes off with the oil, either bearing material, or bore wall, or piston. and thats that for this engine. prolly going to get a junkyard engine, or a JDM one and put in it now, and build a 8.5:1 comp. ratio engine with head studs, oe or metal head gaskets and full EM.



CN my RX blew its engine

#2 erik litchy

erik litchy

    Leadfoot

  • Members
  • 1,090 posts
  • Peoria IL

Posted 04 June 2005 - 11:33 AM

where are you going to get head studs? can you get more than one set? id love to see teardown pics. was oil pressure ok when it happened

#3 JWX

JWX

    Lonely driver

  • Members
  • 3,073 posts
  • Atlanta

Posted 04 June 2005 - 11:37 AM

ya the oil pressure was fine and I'm not sure where I'm getting teh head studs at.

#4 JWX

JWX

    Lonely driver

  • Members
  • 3,073 posts
  • Atlanta

Posted 04 June 2005 - 04:53 PM

so I did a comp test and 2 tested at ZERO (didn't even move the needle) 4 tested 100psi and 1 was at 115 and three was 120. I broke the piston somehow on 2, I'll take pics when I tear it apart.

#5 JWX

JWX

    Lonely driver

  • Members
  • 3,073 posts
  • Atlanta

Posted 07 June 2005 - 10:04 PM

so I blew the piston apart, not sure how but the whole bottom of the piston os gone.

#6 eddygordouk

eddygordouk

    USMB is life!

  • Members
  • 245 posts
  • Sacramento

Posted 08 June 2005 - 12:46 AM

so I blew the piston apart, not sure how but the whole bottom of the piston os gone.


crap mine was sorta like that but it still runs and stuff so i think if i do anything more itll go that way as well. i reeeally need to do a comp test to get it sorted but i was wonderin about the motor buying, how much do u think one costs that ud replace with?

#7 JWX

JWX

    Lonely driver

  • Members
  • 3,073 posts
  • Atlanta

Posted 08 June 2005 - 11:32 AM

mine still ran, wouldn't hold an idle and i never tried to drive it, but it would run. and not very well.

#8 trj48

trj48

    New User

  • Members
  • PipPip
  • 11 posts
  • Littleton, CO

Posted 09 June 2005 - 11:27 AM

If you are going to be looking at an engine you might check out Rising Sun Engines - www.risingsunengines.com. They quoted me $750 plus shipping on an engine for my RX. About 3 months ago I got a Mazda MPV engine from them and it has been great.


[/QUOTE]CN my RX blew its engine[/QUOTE]




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users