Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Flat Cam?


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Subi81

Subi81

    1000+ Super USER!

  • Members
  • 1,006 posts
  • Ventura, Ca

Posted 10 August 2005 - 02:25 PM

So I am trying to find out why my car has a rondom miss and TOD. Took off the valve covers and looked at the cam and HLA's.

Is this what a flat cam MIGHT look like, I don't have a micrometer or caliper to measure it properly. So if this is what a flat cam looks like I will get one and measure it, to be absolutly sure.


Posted Image

Also I noticed that I have some pitting right around the oil hole. Does anyone know what could have caused this? I am suspecting sloppy hydro lash adjusters because when I pushed on them they were deflecting pretty bad.

Posted Image

Posted Image

Thanks

#2 NorthWet

NorthWet

    Eeyore Incarnate

  • Members
  • 5,039 posts
  • Bremerton, WA

Posted 10 August 2005 - 02:32 PM

A "flat cam" refers to one or more cam lobes that have been worn down, usually identifiable by the huge score marks across the lobe face. The one lobe that I saw in your picture looked pretty good to me.

Not much of an idea about the oil hole "pitting", unless somebody physically abused it earlier. I wouldn't expect to see pitting, as the wear mode should be scratching/scoring, and the oil hole is in a no-/low-load area.

The HLAs easily depressing does not seem a good sign for them. Mine didn't really depress noticeably, but then mine were uptight when I tinkered with them. (They can drain some on their sides.)

#3 All_talk

All_talk

    1000+ Super USER!

  • Members
  • 1,093 posts
  • Thorp (Ellensburg)

Posted 10 August 2005 - 04:25 PM

Yeah, I'm with Pat on this one, that wear pattern looks pretty normal. But you're right only a measure will tell for sure.

Gary

#4 Subi81

Subi81

    1000+ Super USER!

  • Members
  • 1,006 posts
  • Ventura, Ca

Posted 10 August 2005 - 06:43 PM

Thanks




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users