Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

01 Legacy 2.5 hesitation, stumble, rough idle.


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 rgc*1

rgc*1

    New User

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
  • indy

Posted 01 September 2005 - 05:32 PM

My 01 Legacy Outback Sedan with 118,000 recently started acting up. Some times it will drive perfect and other times it acts like it is not getting any gas. It will sometimes stumble and hesitate when accelerating or will run rought at idle, and at other times will run fine. I have been told it is the TPS (throttle position sensor), or the fuel pump, or the IAC (idle air control). Anyone have any experience with this problem? Thanks, RC. (respond to me at rcglfr@comcast.net.)

#2 scarlet27

scarlet27

    New User

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
  • Quispamsis

Posted 01 September 2005 - 07:35 PM

My 01 Legacy Outback Sedan with 118,000 recently started acting up. Some times it will drive perfect and other times it acts like it is not getting any gas. It will sometimes stumble and hesitate when accelerating or will run rought at idle, and at other times will run fine. I have been told it is the TPS (throttle position sensor), or the fuel pump, or the IAC (idle air control). Anyone have any experience with this problem? Thanks, RC. (respond to me at rcglfr@comcast.net.)


My 2002 Legacy GT had the same symptoms. Things got really bad on the way back from work one day at around 75,000km, when the engine would jerk violently out of first gear, show total lack of power, even jerking at highway speeds. The dealer eventually found the problem - a bad knock sensor. The heavy jerking caused the exhaust header to crack on one side. Subaru Canada came good for it. Lately (142K) I've noticed a bit of hesitation under hard acceleration. A co-worker with the identical car did some research and says this is due to a poor air inlet system design. I don't have much confidence in the Subaru drive train anymore...

#3 pacey

pacey

    New User

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

Posted 02 September 2005 - 05:51 PM

My 2002 Legacy GT with 40,000 miles has a hesitation to accelerate from idle so I am watching this thread with interest. I'm assuming that the bad knock sensor on scarlet27's engine didn't even trigger the check engine light.

I haven't had mine into the dealer yet as I'm going to replace the spark plugs, spark plug wires, fuel filter, PCV valve, and O2 sensor on my own and see if any of those make a difference. I discussed the idle hesitation briefly with the service manager at the dealer and he said that mine might be a candidate to have the ECU reflashed. I need to do more reading here on the forum about this, but am really interested in anyone's thoughts on a fix to idle hesitation.

Thanks,

Pacey

#4 WAWalker

WAWalker

    Certified Subaru Nut

  • Members
  • 829 posts
  • Montana

Posted 02 September 2005 - 06:01 PM

My 01 Legacy Outback Sedan with 118,000 recently started acting up. Some times it will drive perfect and other times it acts like it is not getting any gas. It will sometimes stumble and hesitate when accelerating or will run rought at idle, and at other times will run fine. I have been told it is the TPS (throttle position sensor), or the fuel pump, or the IAC (idle air control). Anyone have any experience with this problem? Thanks, RC. (respond to me at rcglfr@comcast.net.)


Check engine light on? Pulling codes is the place to start.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users