Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

91 Legacy 4 speed auto 2wd ???


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 mtnman38

mtnman38

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 369 posts
  • kitsap county

Posted 03 November 2005 - 03:54 PM

Hello to all fellow suby junkies

I did some searching in past posts but was unable to see any with these exact problems

Here is my problem

My trans has hesitation on take off but goes into gear (warm or cold)
first and second work but when I get to third it just spins freely ( in manual and auto) so no third or fourth gear period. It goes into all other gears with just a little hesitation

Here is what I have tried

Pulled the ecu tcu fuse
disconected the battery
pushed the brake to bleed the left over energy
checked the fliud level (added a quart)
checked all of the wires (looked good and all conected)

so I think next I am going to flush the lines and change both filters and pan gaskett replace the fluid

do you all have any advice
should I bother with it or just replace the trans
I also have a post in the marketplace for anyone that has one layin around that they want to part with

Thanks LT

#2 nipper

nipper

    Semi Elite Master of the

  • Members
  • 17,623 posts
  • Long Island NY

Posted 03 November 2005 - 05:24 PM

well what does the fluid look like and smell like. My vote is you have a dying tranny and eventually you will have only 2nd and reverse.

nipper

#3 mtnman38

mtnman38

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 369 posts
  • kitsap county

Posted 03 November 2005 - 07:32 PM

fliud look fine maybee a little thin it smells kinda burnt

also austin has in formed me that the leagacy only comes with a four speed AT
so this means that I have no third or fourth

also I seem to be throwing code 35 but I really dont see that they are related

nipper thanks for taking the time LT

#4 stumpy

stumpy

    Eat, Live, Breath Subaru

  • Members
  • 310 posts
  • Bridal Veil

Posted 03 November 2005 - 11:59 PM

If the tranny problem started with the engine swap I would check the wireing harnes to the throttle body and the throttle body solenoid. I was fooling with mine last week and took off up the hill, only had 1st and 2nd. 3rd & 4th where like neutral. Thought that was strange as it always worked before and then I remembered I had unpluged the throttle body to see how it came apart as I was having difficulity with another one. Stopped, plugged it back in and 3rd and 4th came back! What a relief!! Could be some thing else but worth checking out. Stumpy

#5 mtnman38

mtnman38

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 369 posts
  • kitsap county

Posted 04 November 2005 - 11:01 AM

Hmm I will check that today thanks stumpy.

#6 mtnman38

mtnman38

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 369 posts
  • kitsap county

Posted 06 December 2005 - 06:58 PM

Well it looks like I am going to try and do a 5speed awd swap I have a 91 legacy wagon for parts

so what do ya think?

#7 mtnman38

mtnman38

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 369 posts
  • kitsap county

Posted 07 December 2005 - 11:07 AM

bump

#8 Free Range

Free Range

    Chicken or the egg, hmm?

  • Members
  • 215 posts
  • Missoula, MT

Posted 07 December 2005 - 11:38 AM

4eat>5mt swap, best thing I ever did to my 90' lego sedan, straightforeward writeup on legacy 777's website. the 2wd to awd is pretty easy on EJ series, don't think you even need to change the gas tank...

#9 mtnman38

mtnman38

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 369 posts
  • kitsap county

Posted 07 December 2005 - 01:29 PM

SWEEET thanks free range I looked at his write up and I think I will proceed with plan


ANY one else have 2 cents ?

#10 Legacy777

Legacy777

    Moderator

  • Moderator
  • 12,643 posts
  • Houston, Tx

Posted 07 December 2005 - 09:22 PM

yeah you need to change the gas tank when going from FWD to AWD.

The FWD to AWD part really wasn't that bad. The AT to MT is a little more involved since there's more electrical issues to deal with, but overall it's not too bad.

I could've done two AWD & 5MT conversions in the time it took me to work out all the issues with my EJ22T rebuild and swap.

#11 mtnman38

mtnman38

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 369 posts
  • kitsap county

Posted 27 April 2006 - 09:41 AM

conversion complete Thanks to ya all for the help shes a bit more pepy now

Thanks again




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users