Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Engine trouble - '93 Loyale


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 rick

rick

    New User

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • canada

Posted 09 October 2003 - 10:59 PM

My question is what would cause high HC and CO in emmision readings? The only thing I noticed lately is increased knocking during acceleration, would that have any effect? I did the usual before the testing (filter, oil, plugs, timing) but stil failed. Also, I noticed the coolant is overflowing at times from the plastic reservioir when the engine gets hot. When cold, the coolant drops almost below the min. level. Another strange thing is , that idle does'n drop as usual and stays above 1000 rpm (didn't hapen before). Is there something seriously wrong with the engine? Shold I be looking at rebuilding the engine (it has only 160 000km - 100 000 miles on it. Also, could anyone reccomend some decent and reliable shop or a guy in Vancouver (BC) area that is familiar with Subarus? Iwould really hate to get rid of this car, it has done very good to me so far, so any help voul be appreciated. Thanks.

#2 calebz

calebz

    Andys Coupe killed my cat

  • Administrator
  • 7,547 posts
  • Tacoma

Posted 09 October 2003 - 11:03 PM

Is your 'Check engine' light on?

Have you gotten any error codes from the computer?

Here's a link to reading soob codes.

Soob Error Codes

Also, a corroded, dirty FI Coolant Temp Sensor can play hell on your fuel mixture, in turn playing hell on emissions

#3 rick

rick

    New User

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • canada

Posted 10 October 2003 - 01:37 PM

I had previously problem with the EGR Solenoid Valve, which I replaced (after driving with it for about a month) and the code cleared up. Is ir possible that the EGR valve got damaged and is causing the series of problems? Any ideas,suggestions? Thanks.

#4 calebz

calebz

    Andys Coupe killed my cat

  • Administrator
  • 7,547 posts
  • Tacoma

Posted 10 October 2003 - 01:45 PM

Doubt it got damaged.. might need to be cleaned out though.

Still If I were to pin your problems on one area, that FI coolant temp sensor is where I would start.

You state that you are getting knocking on acceleration.. what sort of knocking? we talking pinging? valve clatter(normal soob tick)? rod knock?

#5 rick

rick

    New User

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • canada

Posted 10 October 2003 - 06:30 PM

It's rattling noise (valves?) always at certain rpms, acceleration and also when going uphill. I had tune up done recently, and seems it got worse after that. Any thought?

#6 MilesFox

MilesFox

    Catch this Fox!

  • Members
  • 10,571 posts
  • Madison/Milwaukee, WI

Posted 11 October 2003 - 09:58 AM

there will be a "ticking" noise from the lifters if they get old, but is fairly normal.

rattling sounds like a ping issue, maybe she is getting too hot, there might be a slight leak in the cooling system, ir possibly a bad head gasket.

but running hot somewhere......




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users