Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Engine block CRACKED.


  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1 BruceyWV

BruceyWV

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 360 posts
  • 39.658193 -79.964263

Posted 22 September 2006 - 07:49 PM

LOL

No seriously, I've been worried about my EJ25's headgaskets forever, and today the engine block CRACKED.

Posted Image
On the four lane...where theres no emergency lane...

Posted Image
Blew it all to hell, its not getting fixed.
Posted Image

Pricing my options, I'm staying away the EJ25's that are older than the 05's

Great car though, I'm sticking with them, I am thinking that massive water pit I drove through a while back might be the cause. Not sure.

#2 RallyKeith

RallyKeith

    Got Subaru(s)?

  • Members
  • 1,481 posts
  • Reading, Pa

Posted 22 September 2006 - 08:11 PM

Sorry man, but that looks like you broke a rod and broke through the block. That has 100% nothing to do with the headgasket issues. That's just bad luck. Sorry to see or hear.

Keith

#3 Phizinza

Phizinza

    Yip yip

  • Members
  • 3,867 posts
  • South Australia

Posted 22 September 2006 - 08:22 PM

If you got a fair bit of water in the cylinder then that could of caused a rod the break (because you can't really compress water that well) and that might of blown a hole thru the case. But that would of only happend if the water was trapped somewhere and then under intence throttle made it's way in.. Just guessing. Unlikely.. I'd say your just unlucky like Keith.

Always sad to see a flat four like that...

#4 svxpert

svxpert

    Certified Subaru Nut

  • Members
  • 777 posts
  • East Coast

Posted 22 September 2006 - 08:46 PM

<<Sorry man, but that looks like you broke a rod and broke through the block. That has 100% nothing to do with the headgasket issues. That's just bad luck. Sorry to see or hear. Keith>>

yeah, i have to second that MY2000 up had the external coolant leak. as long as you kept an eye on coolant level, you can live with that. i'm thinking you may have hydrolocked the engine temporarily and that did some damage when you drove through the water.

#5 ericem

ericem

    First Gen Legacy Master

  • Members
  • 2,477 posts
  • CANADA Maple,ON

Posted 22 September 2006 - 09:31 PM

Aw man, that sucks, especailly when people see you in a subaru and its on the side off the road. That must suck rump roast.

#6 jon38iowa

jon38iowa

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 466 posts
  • Ankeny

Posted 22 September 2006 - 11:09 PM

Hi Bruce:
I am currious to know how many miles are on your buggy?
Sorry about your luck, but now you will have a tight new engine!
John

#7 BruceyWV

BruceyWV

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 360 posts
  • 39.658193 -79.964263

Posted 23 September 2006 - 01:43 AM

75K
At around 70K I drove it through some deep water and water got in the engine, I changed all the fluids and plugs/wires to be safe. Didnt seemed to have helped.

#8 ericem

ericem

    First Gen Legacy Master

  • Members
  • 2,477 posts
  • CANADA Maple,ON

Posted 23 September 2006 - 09:33 AM

75K
At around 70K I drove it through some deep water and water got in the engine, I changed all the fluids and plugs/wires to be safe. Didnt seemed to have helped.


was it working in the deep water, how did u get in the water?

#9 BruceyWV

BruceyWV

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 360 posts
  • 39.658193 -79.964263

Posted 23 September 2006 - 04:24 PM

air intake.
A puddle got deep real fast.

#10 grossgary

grossgary

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 19,666 posts
  • WV

Posted 23 September 2006 - 04:26 PM

famous last words:

A puddle got deep real fast.



#11 nipper

nipper

    Semi Elite Master of the

  • Members
  • 17,541 posts
  • Long Island NY

Posted 23 September 2006 - 04:44 PM

famous last words:


Did this by chance start off with the words "hey watch this...."

nipper

#12 ericem

ericem

    First Gen Legacy Master

  • Members
  • 2,477 posts
  • CANADA Maple,ON

Posted 23 September 2006 - 04:46 PM

air intake.
A puddle got deep real fast.


well that sucks but the car wasnt running was it?

#13 Dickensheets

Dickensheets

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 444 posts
  • LOVELAND

Posted 23 September 2006 - 08:14 PM

Did this by chance start off with the words "hey watch this...."

nipper


let's be careful here, the correct terminology is "hold my beer and watch this!"

Sorry about your car. My next call would be to CCR engine builders.

rd

#14 BruceyWV

BruceyWV

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 360 posts
  • 39.658193 -79.964263

Posted 23 September 2006 - 08:36 PM

no actually, it was "Its not that deep man, I dont want to get out, just go on through" :banana:

it ran on steam for a while.

#15 jon38iowa

jon38iowa

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 466 posts
  • Ankeny

Posted 23 September 2006 - 10:19 PM

no actually, it was "Its not that deep man, I dont want to get out, just go on through" :banana:

it ran on steam for a while.

Hot engine- deep cold water, this is not good!

#16 fnlyfnd

fnlyfnd

    Subaru Nut

  • Members
  • 748 posts
  • Buffalo, NY

Posted 24 September 2006 - 12:06 AM

6 hours after I got my first car I said this:

"hey watch this...."


Then 3 seconds later I cracked my block..............but I hit a tree.

#17 ericem

ericem

    First Gen Legacy Master

  • Members
  • 2,477 posts
  • CANADA Maple,ON

Posted 24 September 2006 - 12:16 AM

[quote name='fnlyfnd']6 hours after I got my first car I said this:



Then 3 seconds later I cracked my block..............but I hit a tree.[/quote

ewwwww, tough luck man. sorry to hear, are u alright?

#18 BruceyWV

BruceyWV

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 360 posts
  • 39.658193 -79.964263

Posted 24 September 2006 - 06:40 AM

Actually, I went through the puddle two months ago.

Heres the video of when we got it running again:

http://lesbaru.com/stuff/lololol.wmv

I did full tune up when I got back, but I'm still clueless as to the exact cause.

#19 msmithmmx

msmithmmx

    Subaru Nut

  • Members
  • 668 posts
  • West Grove, PA

Posted 24 September 2006 - 08:09 AM

Are you going to do the engine swap?

#20 Soutthpaw

Soutthpaw

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 59 posts
  • Colorado Springs

Posted 24 September 2006 - 09:53 AM

Gonna put a snorkel on your next one???????????
Posted Image

Actually I found this online, but I liked the bumper design so will probably use this as a guide for building the bumper for my OB. Anyone happen to know who's car this is as i would like to get more pics of the bumper

#21 kevinsUBARU

kevinsUBARU

    hi

  • Members
  • 2,964 posts
  • Ulster County

Posted 24 September 2006 - 10:22 AM

Thats Andyjo. I'm sure he'll find this thread eventually:)

#22 BruceyWV

BruceyWV

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 360 posts
  • 39.658193 -79.964263

Posted 24 September 2006 - 11:01 AM

I'm leaning towards the engine swap.

#23 jon38iowa

jon38iowa

    Subaru Fanatic!

  • Members
  • 466 posts
  • Ankeny

Posted 24 September 2006 - 11:46 AM

Actually, I went through the puddle two months ago.

Heres the video of when we got it running again:

http://lesbaru.com/stuff/lololol.wmv

I did full tune up when I got back, but I'm still clueless as to the exact cause.

I am no mechanic, but my guess is the cold water cracked the block, though it took a little time for it to blow apart.
John

#24 Soutthpaw

Soutthpaw

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 59 posts
  • Colorado Springs

Posted 24 September 2006 - 11:35 PM

Here is one to make u smile... This is out of my 1983 Tercel 4wd wagon. Rebuilt the motor over about 6 months and then forgot to tighten the Connecting rod cap bolts.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#25 outbackusjunkus

outbackusjunkus

    USMB is life!

  • Members
  • 166 posts
  • St. Cloud

Posted 25 September 2006 - 09:19 AM

I know that color...CHEVY orange???




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users