Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

For CrazyCracker..some old loyal pics and info


  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 Subafreak

Subafreak

    User Awaiting Email Confirmation

  • Members
  • 873 posts
  • Central Village Ct.

Posted 28 December 2008 - 09:23 PM

Try this for a link to what the Loyal used to be. http://www.subaru-sv...?Subafreak|8894

#2 Subafreak

Subafreak

    User Awaiting Email Confirmation

  • Members
  • 873 posts
  • Central Village Ct.

Posted 28 December 2008 - 09:28 PM

As far as pther info on the car i cant be to sure. As you can tell it used to be on a compleatly diffrent body. As far as i know the only things left are the lift kit and the wireing harness for the 2.2L and the roof rack.

I'm pretty sure the tranny i had in it got destroyed. What kida tranny does it have in it now?

It also had a crazy exaust setup in it that used half a turbo housing, does it still have that in it?

#3 The Beast I Drive

The Beast I Drive

    CALL ME, (509) 391-5903

  • Members
  • 2,120 posts
  • Toppenish, WA

Posted 29 December 2008 - 12:11 AM

Whats the story on the "Frankentranny"?
-Bill

#4 crazycracker

crazycracker

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 37 posts
  • Wilmington De/ Reading PA

Posted 29 December 2008 - 01:20 PM

Thank You - it has 5 speed trans in it now - as for the exhaust it looks preety normal to me - has a Flowmaster thing on it now - it runs great - I have been having alot of electrical issues lately - the parking lights stay on (even if the car is off) its weird but I haven't had a chance to play w/ it yet - but it just started this over the weekend - I'll take some new pics & post them up later - THANK YOU VERY MUCH FOR THE RESPONSE

#5 Subafreak

Subafreak

    User Awaiting Email Confirmation

  • Members
  • 873 posts
  • Central Village Ct.

Posted 29 December 2008 - 01:31 PM

Whats the story on the "Frankentranny"?
-Bill


The frankentranny was a Duel range AWD with centerdiff lock tranny out of an 88 Rx, i chopped off the bell housing and welded an EJ bellhousing on to it so i could bolt it up to the EJ22T with the EJ clutch. It worked really well but i think the last guy that had it blew it up.

Ditto on the parking light switch. I never had any electrical issues with engine wiring harness or any other part of the car, but then again it's almost a compleatly diffrent car now from the sounds of it.

#6 crazycracker

crazycracker

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 37 posts
  • Wilmington De/ Reading PA

Posted 30 December 2008 - 03:32 PM

Try the little switch on top of the steering column That is most likely the reason the parking lights stay on.


I don't think it has a little switch above the column but I'll double check - I know my WRX has that but not sure on the Loyale - I will look - hopefully its there - that would save a me a ton of headaches

if not the switch any other suggestions??

#7 crazycracker

crazycracker

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 37 posts
  • Wilmington De/ Reading PA

Posted 30 December 2008 - 03:47 PM

OK - next question - LSD Rear - I don't think Subafreak put this in but now it has LSD Rear in it (what he was told me) - the problem is it "humms or has a whining sound" VERY LOUD - I put in a 5 channel amp - new speakers & have to have it almost all the way up to hear over the humming sound going down the highway - so the question is - to rebuild the rear how do I know what kind or what parts I may need - I really don't know 2 much about this kind of stuff - I have someone who can do the work - I just need to know what to get - any suggestions would be very helpful - THANKS AGAIN

#8 bratman18

bratman18

    ADIDASubarus

  • Members
  • 3,731 posts
  • Jefferson, Maine

Posted 30 December 2008 - 04:16 PM

OK - next question - LSD Rear - I don't think Subafreak put this in but now it has LSD Rear in it (what he was told me) - the problem is it "humms or has a whining sound" VERY LOUD - I put in a 5 channel amp - new speakers & have to have it almost all the way up to hear over the humming sound going down the highway - so the question is - to rebuild the rear how do I know what kind or what parts I may need - I really don't know 2 much about this kind of stuff - I have someone who can do the work - I just need to know what to get - any suggestions would be very helpful - THANKS AGAIN


Ok as far as I know it has a switch over the steering column, mine did. And I bet it's a bad rear wheel bearing and not the rear diff.

#9 monstaru

monstaru

    wow, relevance....

  • Members
  • 4,447 posts
  • OlyWa

Posted 30 December 2008 - 11:14 PM

ditto,that diff would have to be empty,had a cat stuffed in it,and using a loud speaker to get that loud without locking up.cheers, brian


Ok as far as I know it has a switch over the steering column, mine did. And I bet it's a bad rear wheel bearing and not the rear diff.



#10 crazycracker

crazycracker

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 37 posts
  • Wilmington De/ Reading PA

Posted 31 December 2008 - 11:20 AM

well it does have the switch, but thats not the problem - so I guess Sunday I'll be under there w/ a probe & volt meter trying to figure out the lights - but thats for all the input guys

#11 crazycracker

crazycracker

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 37 posts
  • Wilmington De/ Reading PA

Posted 31 December 2008 - 11:27 AM

Ok as far as I know it has a switch over the steering column, mine did. And I bet it's a bad rear wheel bearing and not the rear diff.


thanks I will look into the wheel bearing suggestion - thats what I said about the rear noise - if it was that bad it would lock up, but I wasn't sure

I will post some pics up as soon as I can - I didn't forget - it was a ruff day yesterday - my girls (she my wife basically) grandparents died in a car accident yesterday - so its really been a ruff time w/ that - I may get the pics up today or tomorrow just to get my mind off it but we'll see how things go

its a sh#tty way to start the New Year - but I wish a Happy New Year to all of you

Edited by crazycracker, 31 December 2008 - 10:46 PM.


#12 Subafreak

Subafreak

    User Awaiting Email Confirmation

  • Members
  • 873 posts
  • Central Village Ct.

Posted 31 December 2008 - 12:06 PM

The car did have an LSD in it before, but they may have changed it to match the ratio of the tranny they put in it.

THe only way the marker lights should be able to get power with the car shut off is through that switch on the column. I would strat there to see if the switch is damaged.

Sorry to hear about your loss, thats a horrible way to go. I hope you new years gets better.

#13 crazycracker

crazycracker

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 37 posts
  • Wilmington De/ Reading PA

Posted 05 January 2009 - 05:09 PM

ok - traced the wire from the switch all away down to under the dash - found some kind of "fusable link" - this was cause - so wired in a relay & inline fuse - now works fine

well ok - heres some pics - BEWARE I DID NOT ADJUST THE SIZE - I really haven't had time - so take a look & let me know

30 x 9.5 Generals - rub a littlePosted Image

some dash pics
Posted Image
Posted Image

stereo pics
Posted Image
Posted Image
Posted Image

motor pics (2.2 swap)
Posted Image
Posted Image

different pics
Posted Image
Posted Image

enjoy - what suspension are you guys using? - just seems mine leans towards the passenger side - any ideas?

Edited by crazycracker, 12 January 2009 - 03:27 PM.


#14 Subafreak

Subafreak

    User Awaiting Email Confirmation

  • Members
  • 873 posts
  • Central Village Ct.

Posted 11 January 2009 - 08:19 PM

Looks much better with the new tires! I enjoy the pics, looks like the same guages i had just mounted in a different spot. (used to be on the dash).

By looking at the engine bay pics it looks like they swaped everything over from the old car, it even still has the vacume controls for the dual range tranny and diff lock.

As for the suspension lean it may just have a worn out spring. I know they had to change the rear swing arm crossmember becouse it broke in half when they ripped one of the swing arms off, they may have built the rear lift uneven. Is it leaning in the front or back?

#15 superu

superu

    It's All We'll Drive

  • Members
  • 806 posts
  • Moab

Posted 12 January 2009 - 04:20 PM

I don't think it has a little switch above the column but I'll double check - I know my WRX has that but not sure on the Loyale - I will look - hopefully its there - that would save a me a ton of headaches

if not the switch any other suggestions??


Maybe a switch on the headlight knob? Did some of those EA82 have the parking light switch on the knob? A pull and turn thing?

But it sounds like the Suby parking light switch issue none-the-less

#16 crazycracker

crazycracker

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 37 posts
  • Wilmington De/ Reading PA

Posted 12 January 2009 - 09:00 PM

The car did have an LSD in it before, but they may have changed it to match the ratio of the tranny they put in it.


if they didn't change the "ratio" & just did a swap to the 5 speed - would this cause the loud noise?? - any ideas??

#17 monstaru

monstaru

    wow, relevance....

  • Members
  • 4,447 posts
  • OlyWa

Posted 12 January 2009 - 10:25 PM

yes very much so...
if the ratio in the diff is different from the tranny they are spinning at different speeds.not much different ,but defenitely enough to cause a scream or howl.

if the sticker is not present you could take the cover off to inspect the innards of the diff.the numbers on the ring gear will show you your ratio.

and whatever the tranny is is a dead giveaway to the gurus to tell you your ratio.if they do not match you need to fix that .like now.
the lsd is most likely 3.7 ,and it is possible the tranny is 3.9 in other words.just because the sticker on the rear diff says one thing does not mean it is true,that is why i sayed to take the rear diff cover off and check the numbers on the ring gear....

take some pics of the engine mating to the tranny,is there an adapter plate?because i am betting they just dropped an ej tranny in there.as it does not appear to be a dual range tranny from your pics.
if it is an EJ tranny , it is 4.11 ratio'd.

so, is it a dual range tranny,and do you have an adapter plate between the engine and tranny(it will look a little different opposed to the aluminum on the motor and tranny,might be shinier)


cheers, brian

Edited by monstaru, 12 January 2009 - 10:29 PM.
more info...





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users