Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
* * * * * 4 votes

What Have You Done to your Soobie lately? (Please post in here and keep it going)


  • Please log in to reply
6108 replies to this topic

#5401 l75eya

l75eya

    Subaru Nut

  • Members
  • 1,409 posts
  • Hoboken, NJ

Posted 29 September 2013 - 09:44 AM

New water pump. Still leaking. Found out it's the Oring on the pipe going in to the water pump leaking..finally got it fixed. Parking lights keep blowing fuses. Having a headache weekend. Oh and developed a serious intermittent miss at cruising speed on the highway. Good fun!

#5402 aba4430

aba4430

    Eat, Live, Breath Subaru

  • Members
  • 333 posts
  • Royston, GA

Posted 29 September 2013 - 10:43 AM

  1. Lately, the temp. gauge on the 87 Brat was rising more than typical - typical being touching the middle point, but a tad above.  Especially at stop lights with the Brat idling.  I use an OEM (~192 deg. thermostat).    The two fans would eventually come on with the A/C, but not without the A/C - or I had no patience waiting for the fans to come on without the A/C.  I thought the thermo switch was faulty.  Drained the radiator last week-end and tried to undo the thermo switch.  The entire fitting on the radiator fatigued and came out with the thermo switch.  Ordered a B&A thermo switch from Rock Auto (much cheaper than buying local).  Ordered a new radiator from Advance (Lifetime warranty), so it was free.  Yesterday replaced the radiator with the new thermo switch.  Everything works as normal now.  The two fans come on without the A/C on, with the engine hot, and cycle on-off typically.  The Brat is happy again.
  2. Received a pair of the following Hella driving lamps from Amazon last week; http://www.amazon.co...words=Hella 450.  Each was a set and included the bulb, mounting hardware, stone guard and instructions.  These will replace the pitted Bosch lamps on the Brat soon.  Mounting will be identical, and the existing wires will work.  I had ordered Hella 550's a few weeks ago, but that order did not work out.

Fixed a coolant leak due to a wimpy o-ring on the thermo switch, using a Ford aluminum drain plug washer with a rubber center; replaced the rear differential fluid; installed Hella Comet 450 driving lamps.  Went for a drive last night and several drivers flashed at me signifying the lamps were not adjusted optimally.  Came back and adjusted them again and went for another drive - much better.  However, the driving lamps are super quality and light up the road very well.  Taking the Brat on a 400 mile trip today.


Edited by aba4430, 29 September 2013 - 10:45 AM.


#5403 l75eya

l75eya

    Subaru Nut

  • Members
  • 1,409 posts
  • Hoboken, NJ

Posted 29 September 2013 - 07:04 PM

Replaced egr solenoid with one I ripped from an old ford tempo. No more check engine light yay! Better throttle response in town too.
Just drove 240 mostly at 75 (4250rpms) occasionally at 80-85 and hit 95 once or twice. Had that ea82 screaming for quite awhile and she took it in stride.

#5404 lostbrat

lostbrat

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 posts
  • Weare ,NH

Posted 29 September 2013 - 07:11 PM

removed and disassemble rear end

 

 

 

 

 

Attached File  IMG_20110128_125700 - Copy.jpg   112.1K   80 downloads



#5405 509northwest

509northwest

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts
  • Cashmere WA

Posted 30 September 2013 - 10:16 PM

Grill guard 

Glasspack 

subwhoofer
all on my 81 Gl



#5406 subynut

subynut

    EJ Powa!

  • Gold Subscribers
  • 1,375 posts
  • Sierra Vista, AZ

Posted 01 October 2013 - 10:25 AM

On my way home, yesterday, I noticed the backlight to the trip meter was extra bright. I checked the dash, and..... wait, what's the voltmeter doing up there?!? It was pegged! Uhhhh....that's not good. I pull off the road and the voltmeter dropped back down to around 12V. I mess with the throttle and the voltmeter follows the tach. Wonderful! I lost the voltage regulator. I popped the hood and checked the alternator, YIPE! that thing is hot! So, I decided to take the risk of driving it home, kicked on all the accessories I could kick on, and kept the RPMs low. A trick with an auto, by the way. Voltmeter stayed close to where it was supposed to be all the way home. Even after letting it sit with the hood up for an hour and a half, it still was boiling hot and smelled like burned candy. I swapped it with a used spare I had and things appear to be back to normal.

Daily driving Wedge is bringing out all the old Subaru quirks. :wacko:



#5407 kanurys

kanurys

    High Altitude GL

  • Members
  • 689 posts
  • Durango, CO

Posted 01 October 2013 - 09:22 PM

I washed the 2" lifted Legacy Outback.Tires = Yokohama Geolander A/T

IMG_20131001_171343.jpg

 

Oh and I installed DDM Tuning LED brake lights. They seem well suited for the lenses.


Edited by kanurys, 01 October 2013 - 09:28 PM.


#5408 mcmillonbe

mcmillonbe

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 48 posts
  • Cottonwood Heights, Utah

Posted 01 October 2013 - 09:44 PM

Went to the local muffler shop to quiet down the cracked exhaust as the cat.  They did a great job and only charged $45!  Still pretty throaty with the cherry bomb, but the backfiring needs to stop.  i think I will be unloading this in the next week or so.  Love the project, but don't have the tolerance for a 26 year old car. Not the cars fault.  Its been a fun 48 hrs.  



#5409 Twitch de la Brat

Twitch de la Brat

    Village Psycho

  • Members
  • 1,533 posts
  • The Athol of Idaho

Posted 02 October 2013 - 05:43 PM

Went to the local muffler shop to quiet down the cracked exhaust as the cat.  They did a great job and only charged $45!  Still pretty throaty with the cherry bomb, but the backfiring needs to stop.  i think I will be unloading this in the next week or so.  Love the project, but don't have the tolerance for a 26 year old car. Not the cars fault.  Its been a fun 48 hrs.  


Post it for sale in here before you toss it to the resst of the world, please.
We'd love to keep it in the family :) Or at least tell the new owner about this place :P

Twitch

#5410 mcmillonbe

mcmillonbe

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 48 posts
  • Cottonwood Heights, Utah

Posted 03 October 2013 - 05:04 PM

Yes, I will give the members first chance with it.  Found the cause of the backfire, the intake gasket is leaking, revved up when I sprayed carb cleaner in the area, you could see it being drawn into the gasket area.

I think now, I will rebuild the carb while I have it off, we have emissions here otherwise I would do the weber conversion.  Sounds like a fun way to spend part of a day



#5411 mcmillonbe

mcmillonbe

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 48 posts
  • Cottonwood Heights, Utah

Posted 05 October 2013 - 11:05 PM

Intake leak fixed! I removed the carb this morning, and decided to tear it apart and have a peek, I ended up using most of the parts in the rebuilt kit, and watched a super detailed You tube video, I don't remember the user, but I typed in Subaru Carb, and it really helped a lot.  Got it back and running after replacing some rock hard vacuum lines.  Hooked up the vacuum gauge and its nice and steady, just have some small adjustments to do in the morning, but the backfiring seems to be gone. No more leaks when I spray carb cleaner around the base of the carb.

I wont know until I actually drive it and make the two to three shift.  But not going to that until the morning, also going to replace the leaky crank seal, tired of drips in the driveway.  I told my wife that if I do much more to the Brat, that it may end up being a keeper.



#5412 rrgrr

rrgrr

    New User

  • Members
  • 294 posts
  • Bloomington

Posted 06 October 2013 - 09:09 AM

removed and disassemble rear end

Thanks for the pic, lostbrat!-it helps me understand the suspension to see it like that.



#5413 1982gl4

1982gl4

    1000+ Super USER!

  • Members
  • 1,347 posts
  • Worcester, VT

Posted 07 October 2013 - 08:29 PM

Started getting my winter legacy ready for this winter, and an upcoming road trip.

rebuilt the starter 

Installed all new idlers

cog

timing belt

water pump

cam and crank seals

replaced broken timing covers

air filter 

fuel filter 

new sections of fuel line

changed the gear oil

fixed the passenger seatbelt 

buffed the paint 

fluid filmed some of the underside for rust protection 

I think that's everything for now. I need to touch up some rust on the tailgate and it should be all set for a while to come. 



#5414 Dinky26

Dinky26

    USMB Regular

  • Members
  • 396 posts
  • Wichita KS

Posted 07 October 2013 - 09:32 PM

Installed one of 2 STI seats in the 86' Brat.

Hopefully the second one will be easier to install.

#5415 1 Lucky Texan

1 Lucky Texan

    I read a lot about Subarus

  • Members
  • 4,517 posts
  • Texas

Posted 08 October 2013 - 07:58 AM

Started getting my winter legacy ready for this winter, and an upcoming road trip.

rebuilt the starter 

Installed all new idlers

cog

timing belt

water pump

cam and crank seals

replaced broken timing covers

air filter 

fuel filter 

new sections of fuel line

changed the gear oil

fixed the passenger seatbelt 

buffed the paint 

fluid filmed some of the underside for rust protection 

I think that's everything for now. I need to touch up some rust on the tailgate and it should be all set for a while to come. 

 

The starter in my 06 WRX drags in cold weather. I'm hoping it'll be tolerable this winter but...

 

Are there lube points on the inside and what kind of lube would I use? Could I use permatex ceramic brake grease? (I have  lifetime supply lol!)



#5416 subynut

subynut

    EJ Powa!

  • Gold Subscribers
  • 1,375 posts
  • Sierra Vista, AZ

Posted 08 October 2013 - 11:39 AM

Started the process of pulling the engine out of the PandaWagon. :(



#5417 subynut

subynut

    EJ Powa!

  • Gold Subscribers
  • 1,375 posts
  • Sierra Vista, AZ

Posted 08 October 2013 - 02:45 PM

Since the PandaWagon is gonna be down for a while, I decided to swap wheels and tires between the Wagon and Wedge. Two reasons: 1) the all seasons on Wedge are awful in every which way. and 2) they're taller than stock and it's killing my mileage.

 

1383526_205859922919734_123150365_n.jpg

 

Reminds me of Twitch's XT.

 

I'll get some better pics tonight. I can't make up my mind if I like them on Wedge. They look awesome on the Wagon, but Wedge...I dunno. I do want to go to a 15" wheel though. Around town driving is much much better with the shorter tires. Interesting though, the ride is much better with these than those 16s and the all seasons even though the sidewall height is the same between the two. Maybe those all seasons are just that bad.



#5418 987687

987687

    Rally Suby!

  • Members
  • 3,522 posts
  • Northern Maine

Posted 08 October 2013 - 03:37 PM

My god is that car beautiful! Jealous as hell.



#5419 alaskaloyale

alaskaloyale

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 42 posts
  • Fairbanks Alaska

Posted 08 October 2013 - 08:14 PM

Finally gave the 88' GL Wagon a real tune up for the first time since I bought it in June:

 

New Cap, Rotor, Plugs, Wires, Fuel Filter, Air Filter

Put some seafoam in the gas tank

Cleaned the interior

 

The car is running much better now, less vibration from the engine and a bit more power, especially on the low end.

 

My list for this weekend:

New 195 degree thermostat

Backflush coolant

Change Brake fluid and front brake pads

Test all the winterization gear to make sure it works (Freeze Plug block heater, battery pad heater, oil pan heater)

 

Once all that's done this thing just might be ready for another long, brutal interior Alaska winter!



#5420 1982gl4

1982gl4

    1000+ Super USER!

  • Members
  • 1,347 posts
  • Worcester, VT

Posted 08 October 2013 - 09:05 PM

The starter in my 06 WRX drags in cold weather. I'm hoping it'll be tolerable this winter but...

 

Are there lube points on the inside and what kind of lube would I use? Could I use permatex ceramic brake grease? (I have  lifetime supply lol!)

 

I just replaced the contacts as mine were very worn, I didn't really have to dig into it more than that. I was getting the typical clicking while trying to start it. I suppose you could grease the ends of the armature and make sure the plunger is moving freely. Other than that I wouldn't really grease anything. I cleaned all connections for it as well which i'm sure helped, gotta love the salted VT roads. 

Old contacts 

 

 
Contact kit. 
 
New ones installed 


#5421 Twitch de la Brat

Twitch de la Brat

    Village Psycho

  • Members
  • 1,533 posts
  • The Athol of Idaho

Posted 09 October 2013 - 10:36 AM

Since the PandaWagon is gonna be down for a while, I decided to swap wheels and tires between the Wagon and Wedge. Two reasons: 1) the all seasons on Wedge are awful in every which way. and 2) they're taller than stock and it's killing my mileage.

 

1383526_205859922919734_123150365_n.jpg

 

Reminds me of Twitch's XT.

 

I'll get some better pics tonight. I can't make up my mind if I like them on Wedge. They look awesome on the Wagon, but Wedge...I dunno. I do want to go to a 15" wheel though. Around town driving is much much better with the shorter tires. Interesting though, the ride is much better with these than those 16s and the all seasons even though the sidewall height is the same between the two. Maybe those all seasons are just that bad.

 

I thought that looked familiar ;)

Stickers are just in the wrong place.

Looks good, if I do say so myself :P

 

I just got done backflushing my cooling system again since the blue devil decided to combine with the old stopleak that was leftover in the system since my more recent flush. Love to find gelatin in the radiator. No wonder my thermostat has been hating me. Also tying to figure out if the blue devil was gelatinizing the coolant, because the goo was also green on top of being yellow/vomit. Now I have to buy more coolant. Yay. And brakes. And a new CTS. Damn stuttering ignition.

 

Does anyone have a thermostat housing? Mine is leaking right around the front-most bolt, and as neat as it is to see white and yellow bubbling on my housing, its not all that reassuring of reliability :P

 

Twitch



#5422 mcmillonbe

mcmillonbe

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 48 posts
  • Cottonwood Heights, Utah

Posted 11 October 2013 - 08:45 PM

After struggling with the Brat, I had a pretty productive 24 hours.  Changed out a very bad ball joint last night.  Then this morning picked up an instrument panel at the junkyard to remedy the non working speedometer. It actually works now and the oil pressure is reading again, not bad for $25. I will get that seal that goes into the transmission once I find one.  Also pulled a carb off a 84 gl wagon because the carb that was on the Brat was total junk. Spent 6 bucks on brake and carb cleaner, cleaned up the carb and to my amazement, it fired right up, took a 2k fast idle, and has a nice and steady 800 rpms idle.  No backfiring and so much more power, $30 well spent.  Also took the Brat off the online local ads because I think I will be keeping this for awhile.  Super good day for the Brat!  Doing the rear brake shoes tomorrow, and maybe the crank seal if I don't run out of time.  Then going to get the half rump roast exhaust welded up right.  Once that is done Ill take it for emissions and inspection, and I think it will now pass with the "new" carb.  This may be my daily runner up the canyon if all goes well, my VDC is so much nicer but far less fun for sure.



#5423 mike300z

mike300z

    New User

  • Members
  • PipPipPip
  • 43 posts
  • Michigan

Posted 14 October 2013 - 07:50 AM

got it stuck in the mud

Attached Files



#5424 1 Lucky Texan

1 Lucky Texan

    I read a lot about Subarus

  • Members
  • 4,517 posts
  • Texas

Posted 14 October 2013 - 08:04 AM

I just replaced the contacts as mine were very worn, I didn't really have to dig into it more than that. I was getting the typical clicking while trying to start it. I suppose you could grease the ends of the armature and make sure the plunger is moving freely. Other than that I wouldn't really grease anything. I cleaned all connections for it as well which i'm sure helped, gotta love the salted VT roads. 

Old contacts 

 

1_zps10748a7c.jpg
 
Contact kit. 
2_zps05c2462f.jpg
 
New ones installed 
3_zps8d1c0ecf.jpg

 

 

 

After a coupla responses, it seems there isn't much mechanical that could suffer from lack of lube so, my question now is, could worn contacts cause some 'dragging' of the starter just in cold weather?

 

My 06 WRX is low miles and probably averages only 22 starts a week. maybe less. many weeks it is driven to-from work only 5 days with no weekend use.



#5425 86 Wonder Wedge

86 Wonder Wedge

    USMB Regular

  • Members
  • 347 posts
  • Akron, OH

Posted 15 October 2013 - 10:37 AM

The winter will cause the battery to develop less crank amps than warmer temperature, combined with the fact a cold motor is harder to turn than a warm one, it's just the nature of the temperature beast. I thought the same thing in my Loyale over the winter last year (saw some less than zero ambient temps) and it did NOT sound happy. But over the summer, couldn't sound stronger. That was even on a new battery in the winter.

 

TL;DR Only the starter bearings/bushings need a slight coat of grease, could lube the solenoid armature if you wanted, but probably won't help.

 

Also called around for a rio red fender, as the NW seems to be most probable. Everyone wants to ship it freight. $175 total for a $50 fender.  <_< Understandable since it'll survive the journey better, but still.

 

Also picked up replacement pin striping, and since the wheels are almost done, probably change the dual silver stripe to a dual gold one.

 

And ordered new window molding chrome for the front and rear windows!  :banana:


Edited by 86 Wonder Wedge, 15 October 2013 - 10:42 AM.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users