Jump to content
Ultimate Subaru Message Board
Mykeys Toy

Ea81 heater control valve removal?

Recommended Posts

Doing heater control valve and core on 86 hatch. I found one mounting screw and have removed the hoses on the HCV to heater core and am presently working on the hoses under the hood. The problem is the darn thing seems to be hanging up like I missed something but I can't see to verify that and I can't feel anything else back there. Does she just need more elbow grease or is there something else?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Doing heater control valve and core on 86 hatch. I found one mounting screw and have removed the hoses on the HCV to heater core and am presently working on the hoses under the hood. The problem is the darn thing seems to be hanging up like I missed something but I can't see to verify that and I can't feel anything else back there. Does she just need more elbow grease or is there something else?

 

i think there are 2 screws...

 

you can see both the holes in the first pic....

 

http://www.ultimatesubaru.org/USRM2/mick-usrm/heatercore/heatercore.html

 

one is way down in left hand corner....

Share this post


Link to post
Share on other sites

The one I missed was the top one.. I guess I should have started ealier so I could have better light.. I am in the process of puttin it all back in.. Having just a little trouble getting the hoses between the core and valve to start. Which is why I decided to take a break and check the board. so far only minor headaches but going faster now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mike, as I recall from replacing both the core and the HCV, the HCV was relatively easy (keep in mind this was a long time ago, around the time of WCSS3), I may have hooked up the hoses from the engine side backwards (if it even matters), but that part of the job was straightforward. The toughest part for me was putting it all back together perfectly. Remember: Duct tape is your friend:lol: . Works great for me, except I either broke or goofed something up when reassembling all the controls..it still ain't right, but I've got lots-o-heat:brow: and no leaks. Mick's got some great pix and explanations (thanks again).Good luck!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I decided to take the rest of the night off after I couldn't get the core to line up with HCV. The core is firmly in place but I can't quite get them just so.. The ends are overlapping and am a little afraid to try to bend the fittings to get them right and i think they won't be aligned if I do. I will post a pic This afternoon while screwing with it some more.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I've had that happen before, and actually trimmed a bit off of the pipes so they fit....

 

Come to think of it, I believe I had to trim some of the pipes too:drunk: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you! At least I haven't lost all my mind.. Mick you wanna add that little exerpt into the manual for dipsticks like me that don't know there way around a subie yet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finally got everything in, but called it a night when I used the stock hose clamp and it didn't quite go far enough to one side for a proper seal.. got a small leak. So hopefully tonight I will get it all buttoned up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×