Jump to content
Ultimate Subaru Message Board
Sign in to follow this  
bettem

02' H6 3.0 startup squeeling

Recommended Posts

Hello

 

I'm trying to figure out why on start up of engine

there's a squeel that sounds like it coming from alternator

or ac pump perhaps, then goes away after a few minutes.

 

I tried dressing belt but have not had adjustment checked yet.

Vehicle has 42k miles, seems a little premature for bearing failure.

Just started recently with cool weather.

 

Appreciate any comments/ sugeestions

 

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would think that it is a slipping accessory drive belt. (Belt dressing is only somewhat effective.) Startup the car, go look at the alternator and A/C pulleys and see if either are "stalled"; if not, I would assume that belt needs to be retensioned or, perhaps, replaced.

Share this post


Link to post
Share on other sites

time to inspect and possible replace the drive belt. It could be other things too, but that is quite common. There are a few folks from the Bay Area who read this forum and if you have trouble with it I am sure somebody will look at it for you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

its a loose or bad belt. Belts can go at anytime as they do take a beating, but it is a little early. Could be just an adjustment

 

 

nipper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×