Jump to content
Ultimate Subaru Message Board
Sign in to follow this  
RatInDaHat

'74 vacuum advance question

Recommended Posts

Ok, so i have a quick question from any of you '74 1400 owners.

 

Should the vacuum advance hose be running from the manifold or the carb? That's all i need to know.

 

Thanks,

-Dusty-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Um i dont own a 74 but i kno for sure that you want it run off the carb. If you were to hook it to manifold vacuum then the advance would be advancing at idle. When hooked to the carb when u step your foot on the gas it pulls the advance open with the amount of throttle you apply.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The reason i ask is that it has been hooked to the manifold since i bought the car, and i've never been able to get it to idle right.

 

I swapped it to the carb and it seems to be doing better now. Just figured i would ask some of you guys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yea with it hooked to your manifold vacuum your timing was way advanced even at idle so i would imagine your car would idle like crap up until the point in the rpm range where it would be pulled open normally. Now that you have it hooked to the carb i would go back and check your base timing to make sure its set right. EA81s are supposed to be set at 8 degrees. Not sure what a 74 suby would be.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Manual says 8°, but since i'm at 5200 feet in elevation i have it set at 10.

 

I set it with the vacuum line plugged, so it should still be correct, but i'll double check it when i get a chance.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok, so i have a quick question from any of you '74 1400 owners.

 

Should the vacuum advance hose be running from the manifold or the carb? That's all i need to know.

 

Thanks,

-Dusty-

 

Just checked my 74 coupe and the vacuum advance hose connects to the carb.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cool. thanks.

 

so new question.

 

I converted it to a manual choke because i was having issues with the automatic one.

 

Some times, when warm, i can open it all the way and it will idle and run with no problems. Other times i can't open it more than half way or it will die. Any ideas?

 

-Dusty-

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK,pretty soon I'll be right there with you.

 

.....just got into town on Saturday night ;)

 

Img1552.JPG

 

Skip,I'm sorry about the photo size.

 

She should clean up real nice. Will run but isn't drawing up from the tank so I need to drop it,drain it,treat it,and go from there. Ran pretty good,no smoke,no real bad noises,with some gas down the carb.

 

I'll try to get a hold of whatever '74 stuff my buddy Charlie has,if any is left. Weird year,spare tire down under. Please check my new list on needs and I'll be working on stuff for you too.

 

Cheers,

Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×