Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Idle logic.


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 mrfixiter

mrfixiter

    New User

  • Members
  • PipPip
  • 29 posts
  • Los Osos, California

Posted 01 September 2014 - 11:46 AM

I have a 1997 GT Legacy Wagon, m/t, 2.5l. The problem which has been happening for as long as I can remember (since the car was a few years old) is that when I first start the car in the morning, the idle speed is close to the 1,700-2,000 rpm range. As I drive sometimes it settles down quickly to where it's supposed to be at 750 rpm. The glitch that I have found is that sometimes the idle will "stick" at about 1500 rpm until I come to a complete stop for at least 5-10 seconds. Then the idle always returns to normal. I remember taking it to the dealer when the car was still in warranty but  I was told that they couldn't duplicate the problem. Since there is not much traffic where I live I can drive for 20 minutes without coming to a complete stop. When that happens, it's almost like driving with the cruise control on but of course the cruise control is not on. I live in Los Osos, CA which has a very temperate climate and this high-idle-until-stopped happens all year long. The temperature gauge always parks itself in the same place when the car warms up. My question is: Is this normal?

 

One more piece of information. I do remember that there was a time a few years ago that it would never return to the normal idle speed even after stopping for a few seconds. Coincidentally, I had to take the car in for a smog check and when I drove away, the problem was fixed. I did remember seeing from a distance that the mechanic sprayed something in the vicinity of the throttle body assembly so I was wondering if it was sticking. But now the original problem has returned to where I have to come to a complete stop before the idle goes back to normal. By the way, the idle will not go back to normal if I just coast down the street with no foot on the gas.

 

Thanks for your reply. :)



#2 Gloyale

Gloyale

    It's a sickness

  • Members
  • 9,284 posts
  • Corvallis, OR PNW

Posted 01 September 2014 - 11:53 AM

Perhaps a TPS not adjusted correct?

 

(throttle position sensor)



#3 Fairtax4me

Fairtax4me

    Su bah roo'n

  • Gold Subscribers
  • 8,859 posts
  • Charlottesburg, VA

Posted 01 September 2014 - 10:17 PM

The ECU will hold idle up some when coasting but should only be around 900-1000 rpm.
The highest high idle you should ever get is 1750 rpm, but that won't be unless its well below freezing outside.
Idle higher than that on a warm day says either the throttle is partially stuck open, or the Idle Control Valve is misadjusted.

#4 mrfixiter

mrfixiter

    New User

  • Members
  • PipPip
  • 29 posts
  • Los Osos, California

Posted 02 September 2014 - 10:54 AM

Idle higher than that on a warm day says either the throttle is partially stuck open, or the Idle Control Valve is misadjusted.

That all makes sense but how would that explain why sitting at a red light for about 5-10 seconds sets the idle speed back to normal for the remainder of the drive?

 

Thanks for your reply. :)






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users