Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

vehicle speed sensor location???


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 ofairlane

ofairlane

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 posts
  • Thomaston, CT

Posted 14 April 2005 - 05:28 PM

i have a 1999 legacy wagon(postal) with california emissions setup.
the vehicle speed sensor has a problem (speedo doesn't work all the time)
and the obd-2 code says there is a problem.
WHERE the heck is it. it's an automatic tranny on a 2.2L motor, i see what looks like 2 or 3 wires that bolt to the tranny, but no electrical plugs that plug to a sensor.
can anyone tell me in detail where it may be.
Thanks again,
DanO

#2 Legacy777

Legacy777

    Moderator

  • Moderator
  • 12,609 posts
  • Houston, Tx

Posted 15 April 2005 - 11:26 AM

Do you know which speed sensor it is? Speed sensor 1 is inside the tranny I believe, and I think speed sensor 2 (which feeds the speedometer) is accessible on the outside. I believe it up near the top of the front diff on the passenger side.

#3 ofairlane

ofairlane

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 posts
  • Thomaston, CT

Posted 15 April 2005 - 01:56 PM

yes i do, it must be thespeedometer sensor cause the speedo doesn't work all the time. i have looked and all i can see is wires that bolt to the upper sides 3 or 4 of them, but i can't seem to find the "usual" sensor that is bolted into the tranny with a plug on it.
boy, now i appreciate how easy my taurus was to repair.
thanks,
DanO

#4 Legacy777

Legacy777

    Moderator

  • Moderator
  • 12,609 posts
  • Houston, Tx

Posted 15 April 2005 - 06:00 PM

Ok, I looked at the fsm. The speed sensors are located on the driver's side of the transmission towards the rear. There are actually three. The rear most one, located on the rear extension housing is the vehicle speed sensor 1. The next one front and near the top of the rear of the main transmission case is the vehicle speed sensor 2. The furthest one forward is the torque converter turbine speed sensor.

#5 ofairlane

ofairlane

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 posts
  • Thomaston, CT

Posted 21 April 2005 - 09:59 AM

josh,
what is the fsm that you looked at.
i do see 3 sensors, but they all look alike and they all look internal.
i sure hope i don't have to drop the tranny to change it.
send me a reply if you can.
DanO




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users