Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Center diff lock button doesn't work (but diff lock does)


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 grossgary

grossgary

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 19,750 posts
  • WV

Posted 25 October 2009 - 06:50 AM

1988 XT6 5 speed manual

4WD works fine but the center diff lock button won't engage it. I currently swap vacuum hoses to engage the diff lock.

I've already swapped buttons.

Here's what I think will tell the issue to someone crafty - when I give the vacuum hose to the 4WD mechanism direct vacuum, the differential locks just fine perfectly like normal.

Then - if I press the button, the center diff lock light will light up - so the circuit is all there and working.

And then if I remove vacuum the diff lock STAYS LOCKED (light on and all) until I depress the button. So the circuits and all work.

I think a person more adept than me at electronics would probably know exactly what this is.

Probably a solenoid?

#2 zyewdall

zyewdall

    Subaru Master

  • Members
  • 2,132 posts
  • Ward, CO

Posted 25 October 2009 - 10:49 AM

Sounds like the vacuum solenoid that activates the diff lock died -- so even though it's getting a 12 volt signal, it's not letting the vacuum through to activate the diff lock. The other solenoid that deactivates the diff lock is still working, which is why the button still works to deactivate it. This is essentially what just happened to the pushbutton 4wd on my justy -- it will still go into 4wd, but to get out of 4wd, you have to swap the vacuum hoses under the hood. When I tested the two solenoids, the one that should send vacuum to the 2wd vacuum hose doesn't do anything when it gets power.

Z

#3 grossgary

grossgary

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 19,750 posts
  • WV

Posted 25 October 2009 - 01:33 PM

oh okay, great i'll just swap that out.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users