Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

P2444 Error Code for 2006 Impreza WRX


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 1 Lucky Texan

1 Lucky Texan

    I read a lot about Subarus

  • Members
  • 4,662 posts
  • Texas

Posted 11 July 2012 - 01:21 PM

I have a Subaru Impreza WRX 2006. The check engine light came on and when I took it in to see the error code it came up as Error Code P2444 Fuel Injector or secondary air injector pump. Has anyone seen this code or problem before? The dealership says I need to replace the fuel injector, costing over $1,100 which is ridiculous. I have done some online research and some say I just need to replace a sensor that isn't working properly or that the fuse has blown. Have any of you seen this code error or know what else could be wrong or what to replace? Thanks.



first thing is to just clear this code and see if it returns quickly. Sometimes you get spurious codes that may never re-occur.



Second, look under the hood for a black plastic circular part, driver's side.

(the thing on the right side shown in these images);
Posted Image

Posted Image


Now, on a 'cool' car (first thing in the morning, or parked long enough to be below operating temperature) place your hand on the pump while someone else starts the car. You should be able to feel the pump operate for 20-40 seconds. If it doesn't, it may be bad or there is a bad relay or fuse keeping it from coming on. If it never goes off, could be a bad relay, a bad sensor in the valve or ?????


This pump is part of a system that replaced a front cat conv on previous models. The pump and its 2 valves are only used for a few seconds to help with cold running emissions. This system has been a problem for many folks including myself. i had both valves stick closed. Eventually had to overwrite my ECU ROM to kill 16 codes after pulling some fuses.

If you are a DIYer, and can confirm what parts you need, there are folks pulling these systems out and used pumps/valves/sensors may be available. The valves are a b!tch to replace - particularly one of them. The pump should be easy.

some folks have contacted SOA and they have authorized ealerships to do a 'goodwill warranty' by splitting/reducing the cost.

you can read a lot more at;

http://forums.nasioc...d.php?t=1923168

http://forums.nasioc...44#post26954495


http://forums.nasioc...51#post37442351

Edited by 1 Lucky Texan, 11 July 2012 - 03:11 PM.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users