Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

coolant temperature sensor location


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 AEIOU

AEIOU

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 92 posts
  • Madison

Posted 11 October 2012 - 02:55 PM

could someone post a picture of where the coolant temp sensor is on an 02 impreza 2.5? I've been searching all over and all of the descriptions dont seem to make sense to me and I can't find anything that looks like the pictures of the sensor itself. I took off the alternator thinking it was under there and thought I found it right next to the crankshaft position sensor but it wasn't it. What was it?

#2 1 Lucky Texan

1 Lucky Texan

    I read a lot about Subarus

  • Members
  • 4,656 posts
  • Texas

Posted 11 October 2012 - 03:08 PM

this is an 03 - maybe the same;



#3 Fairtax4me

Fairtax4me

    Su bah roo'n

  • Gold Subscribers
  • 8,626 posts
  • Charlottesburg, VA

Posted 11 October 2012 - 04:55 PM

The sensor under the alternator is the oil pressure switch.

Coolant temp sensor is on the coolant crossover pipe under the intake manifold. Under the number 3 intake runner (passenger side) it's gonna be under and to the left of the large wire harness loom. There may be some hoses and wires in the way.

There are two sensors there. One is for the gauge or light in the instrument cluster, this one has one wire. The other is for the ECU and has at least two wires.

#4 AEIOU

AEIOU

    USMB Regular

  • Members
  • PipPipPip
  • 92 posts
  • Madison

Posted 12 October 2012 - 03:38 PM

Hehe finally found it! thanks guys. It turns out it was unplugged. Thats what happens when you tear your engine apart and don't get it all put back for about a month- things get forgotten. Still not quite running right, but it sounds almost normal now except that its idling at about 1700 and after about 5min it starts backfiring. No CEL yet, though

#5 ShawnW

ShawnW

    Subaru Master Technician

  • Administrator
  • 12,930 posts
  • Denver, Colorado

Posted 12 October 2012 - 03:47 PM

The sensor under the alternator is the oil pressure switch.

Coolant temp sensor is on the coolant crossover pipe under the intake manifold. Under the number 3 intake runner (passenger side) it's gonna be under and to the left of the large wire harness loom. There may be some hoses and wires in the way.

There are two sensors there. One is for the gauge or light in the instrument cluster, this one has one wire. The other is for the ECU and has at least two wires.


When they are this new its 1 sensor that does both.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users