Jump to content

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse

- - - - -

96 Legacy antifreeze leak...?

  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 bgambino


    Subaru Nut

  • Members
  • 642 posts
  • new york

Posted 12 December 2004 - 09:14 PM

hey guys....

I was under the car today and I notice some antifreeze leaking...it appears that the thermostat is under the engine now? as the lower radiator hose seems to connect to what appears to be the thermostat housing...correct?
Is the unit above (connected to)the housing the water pump?
It seems the leak is coming from the gasket between this and the block.

Whats involved in replacing (assuming thats what it is)? With 110K on it, I have to assume the T belts are probably due (are these 50-60k like the loyales?)

#2 tcspeer


    1000+ Super USER!

  • Members
  • 1,444 posts
  • Walnut Springs

Posted 13 December 2004 - 09:31 AM

Yes you are due timing belt change, I was able to do my 97 Legacy wagon with the help of Haynes manuel. The hardest part for me was getting the crank pully bolt to break loose. The T-stat is there were you thought.

#3 lmdew



  • Members
  • 3,263 posts
  • Colorado Springs

Posted 13 December 2004 - 09:19 PM

Yep, the water pump is leaking (there is a weap hole that you can not see with the pump installed. It results in the leak you described.

Do the hoses and belts, T-belt, water pump, cam & crank seal, tighten the oil pump cover screws, and carefully check the pulley bearings and tensionner for wear and indications of failure.

Make sure you fully bleed the coolant system when you go back together to get all of the air out.

www.1stsubaruparts.com is a good source of parts.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users