Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

Does this picture show lack of maintenance?


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 somick

somick

    92 Loyale

  • Members
  • 264 posts
  • alaska

Posted 28 December 2012 - 04:44 PM

I finally removed oil pan on my 92 Loyale. And that what I saw:

http://www.ultimates...&pictureid=3865

http://www.ultimates...&pictureid=3865
http://www.ultimates...&pictureid=3865
Valve covers inside were the same color. Especially on the passenger side.

I am the only owner of this car. Oil has been changed religiously every 3000 miles. I must admit that I did not pay big attention to the brand but the Penzoil was the most often brand that I used. About 4 years ago I started treated my engine with Seafoam through the intake once a year, but never put it in the oil.

Unfortunately the last four years the car has been driven by my relative who put less than 3000 miles on it. I did the maintenance anyway: changed oil every 6 months.

What did I do wrong?

#2 ShawnW

ShawnW

    Subaru Master Technician

  • Administrator
  • 12,932 posts
  • Denver, Colorado

Posted 28 December 2012 - 04:46 PM

Im failing to see the problem. A majority of the engines I purchase used look just like that inside. That cleans off easily in my parts washing equipment. Poorly maintained ones take hours more to clean but yours wouldn't fall into that category. Expecting it to look like bare aluminum and brand new isn't realistic.

#3 987687

987687

    Rally Suby!

  • Members
  • 3,569 posts
  • Northern Maine

Posted 28 December 2012 - 05:13 PM

That looks great to me. It's not all sludgy and black. It's the colour oil because hot oil has been getting into the aluminum for the last 20 years.
If it was bad, there would be sludge built up around all the bolt holes and crevices. That looks really clean.

#4 grossgary

grossgary

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 19,889 posts
  • WV

Posted 28 December 2012 - 05:33 PM

+1, dirty ones and ill maintained ones have none of that light brownish they're just black.

#5 GeneralDisorder

GeneralDisorder

    Elite Master of the Subaru

  • Members
  • 20,280 posts
  • Portland

Posted 28 December 2012 - 11:01 PM

On the one hand you wouldn't see that in an engine run with synthetic. But on the other hand what you have there is not unusual. I don't like to see it but as mentioned it's present in 99% of the vehicles on the road that aren't using exclusively synthetic oils. It's inevitable but really says nothing about the mechanical condition. It's just oil varnish and it's one of the main points in favor of synthetics. They have a MUCH higher tolerance for heat and will not leave this behind.

GD

Edited by GeneralDisorder, 28 December 2012 - 11:04 PM.


#6 nipper

nipper

    Semi Elite Master of the

  • Members
  • 17,587 posts
  • Long Island NY

Posted 28 December 2012 - 11:02 PM

Yup looks normal from here.

#7 81EA81

81EA81

    Eat, Live, Breath Subaru

  • Members
  • 382 posts
  • Spokane,WA

Posted 29 December 2012 - 05:11 PM

http://www.flickr.co...N03/6106071109/
For comparison here is the inside of the passenger side valve cover on my '86 EA82 at 288,000 miles when I first picked it up. sorry no oil pan pics

http://www.flickr.co...N03/5794229804/

This is the EA81 in my '86 Brat at 167,000 miles


http://i1195.photobu...zps7c0f73d1.jpg

Here is a the EA81 in my '84 wagon at 274,000 miles


In all honestly its not too dirty. I bet most of the build up is from the Penzoil that was ran in that engine. I have heard lot of stories about Penzoil being bad oil that likes to sludge everything up.

You can run seafoam in the oil from now on just before an oil change.
And try not to use Penzoil.

#8 MilesFox

MilesFox

    Catch this Fox!

  • Members
  • 10,534 posts
  • Madison/Milwaukee, WI

Posted 29 December 2012 - 05:22 PM

This looks relatively normal and is indicative of normal operation.

#9 somick

somick

    92 Loyale

  • Members
  • 264 posts
  • alaska

Posted 30 December 2012 - 12:07 AM

Thank you guys!

To be honest I did expect it to be like polished aluminum. But I take it...

Sam




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users