Jump to content


Welcome to Ultimate Subaru Message Board, my lurker friend!

Welcome to Ultimate Subaru Message Board, an unparalleled Subaru community full of the greatest Subaru gurus and modders on the planet! We offer technical information and discussion about all things Subaru, the best and most popular all wheel drive vehicles ever created.

We offer all this information for free to everyone, even lurkers like you! All we ask in return is that you sign up and give back some of what you get out - without our awesome registered users none of this would be possible! Plus, you get way more great stuff as a member! Lurk to lose, participate to WIN*!
  • Say hello and join the conversation
  • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
  • Get your own profile and make new friends
  • Classifieds with all sorts of Subaru goodies
  • Photo hosting in our gallery
  • Meet other cool people with cool cars
Seriously, what are you waiting for? Make your life more fulfilling and join today! You and your Subaru won't regret it, we guarantee** it.

* The joy of participation and being generally awesome constitutes winning
** Not an actual guarantee, but seriously, you probably won't regret it!

Serving the Subaru Community since May 18th, 1998!

Guest Message by DevFuse
 

Photo
- - - - -

HELP! Tac/rpm acting weird (scaring me!)

gl idle help carb problem rpm tac 1982 weird

  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 82GLWag

82GLWag

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 64 posts
  • Monroe WA

Posted 26 January 2014 - 03:36 PM

all of the sudden I started my 82 gl yesterday and the tac was viciously jumping up and down but it wasn't revving the motor all the way. I could kind of hear something under the hood making kind of a slipping/skipping noise. I thought it could have been frozen coolant because its mostly straight water and it was freezing outside. so I let it warm up while doing this then went on my way. it would stop for a little bit but even once warmed up and driving it was still fluttering even in 4th gear going 55. its really not wanting to stay idling now either. when I put the clutch in to come to a stop it idles down and dies if I don't rev it in time. Anybody ever experienced this? Please help! THANKYOU!  :headbang:



#2 86BRATMAN

86BRATMAN

    Subaru Master

  • Members
  • 3,270 posts
  • Tazewell Virginia

Posted 26 January 2014 - 05:02 PM

Sounds like your distributor. I've seen the jumping tach a few times, there's a bushing the on the distributor that wears out over time and causes that.

#3 ruparts

ruparts

    Eat, Live, Breath Subaru

  • Members
  • 563 posts
  • dallas, tx.

Posted 26 January 2014 - 05:04 PM

hi,

  i had a similar issue on my 84 long ago,, it was the distributor, the shaft was pretty woobley on it,  and the tach would read all weird, high then low, jump around etc.   and the motor didn't run smooth either,  i just let it go for a while,  then it died altogether, when i found the cause , the distributor shaft had locked up, and that in turn stripped out the drive gear on the crankshaft that turns the distributor.    i replaced the gear and front main seal, and bought a rebuilt distributor , and have not had any more trouble from it since.

 this may not be your issue but it is similar in symptoms.



#4 82GLWag

82GLWag

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 64 posts
  • Monroe WA

Posted 26 January 2014 - 05:24 PM

Thanks guys. ill take a look at it when I can. How can I test the connection of the distributor?



#5 82GLWag

82GLWag

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 64 posts
  • Monroe WA

Posted 26 January 2014 - 05:28 PM

Also a few times before this happened when I turned the key off to kill the motor it would sputter out and not turn off right away. like it wanted to keep firing. thought that was kinda weird if that would have anything to do with it?



#6 Loyale 2.7 Turbo

Loyale 2.7 Turbo

    The Mighty "BumbleBeast"

  • Members
  • 5,622 posts
  • Roatán, Honduras.

Posted 28 January 2014 - 08:40 PM

Also a few times before this happened when I turned the key off to kill the motor it would sputter out and not turn off right away. like it wanted to keep firing. thought that was kinda weird if that would have anything to do with it?

 

That issue is Known as "Dieseling" and only happens on hot engines, on cars whose carburetors doesn't have the fuel cutting solenoid, or it is failing / disconnected; in example: if you did a Weber Carb Swap, webers -usually- doesn't comes with such solenoid, so fuel will continue flowing, despite that you turned off the ignition, the fuel gets burned by hot spots inside the combustion chambers.

 

Kind Regards.







Also tagged with one or more of these keywords: gl, idle, help, carb, problem, rpm, tac, 1982, weird

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users